Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lång väntan. Ingrid Nilsson kom in till Sahlgrenska vid 12-tiden i söndags. Först på tisdagen, fick hon en plats på en vårdavdelning och kunde på allvar känna att hon var väl omhändertagen.

Ingrid fick vänta två dygn på akuten

I söndags fick Ingrid Hansson svårt med andningen och kördes i ambulans till akuten. Där blev hon kvar i två dygn innan hon fick plats på en vårdavdelning.

Ingrid Hansson, 81 år, är medtagen efter allt som hänt. Det beror inte bara hennes sjukdomstillstånd, det är också en följd av att hon tvingades ligga i korridoren på akuten i två dygn. Under den tiden hade hon inget larm, fick ingen lagad mat och hade ingen möjlighet att sköta sin hygien.
Hon sitter på sängkanten på och berättar. 
– Jag har hjärtsvikt och lungfibros. I söndags blev jag riktigt dålig och hade svårt med andningen, så vi fick ringa ambulans, säger hon.
– De stod på parad och tog emot mig omedelbart när jag kom. Jag blev undersökt av läkare och fick syrgas. Sedan började cirkusen.

Det saknas vårdplatser på Sahlgrenska och Ingrid Hansson fick beskedet att hon fick vänta kvar på akuten.
– Läkaren sa att det inte var tal om att jag skulle få åka hem.
Fram till måndagsnatten fick hon ligga på en brits i korridoren. Sedan fick hon en säng, men låg fortfarande kvar i korridoren.
– Jag frågade efter något att äta, men fick svaret att personalen inte hade tid. Till slut fick jag näringsdryck och te.
Ingrid Hanssons man följde med henne till sjukhuset. Hon fick också besök av sin svägerska och sin dotter. Men mesta tiden var hon ensam. 

Efter ett tag tog laddningen till hennes mobil slut. Hon kom inte åt något uttag att ladda den på och något larm hade hon heller inte att tillgå.
– Jag tänkte när jag låg där: Det är precis det här jag läst om i tidningen. Det är helt otroligt att jag ska råka ut för det. 
Tiden gick utan att hon fick någon som helst omsorg, ingen möjlighet att tvätta sig eller borsta tänderna.
– Det är nästan vanvård. Jag ropade att någon skulle komma, men ingen kom. Men jag vet att personalen försöker så gott de kan. De jobbar och sliter. De känner sin skyldighet för att göra det bästa de kan för patienternas skull.

Ingrid Hansson tycker att politikerna bär ansvar för att det ser ut som det gör.
– Det här inget som hänt nu – det har hållit på ett tag. Tänk om all personal skulle sluta.
På tisdagsmorgonen, efter nära 48 timmar i sjukhusakutens korridor, kände sig Ingrid Hansson sämre.
– Då var jag jättedålig och trodde jag skulle dö, säger hon. Efter ytterligare några timmar fick jag en plats här på avdelningen.
Hon säger att hon oroar sig för att det ska hända igen – om hon blir tvungen att söka akut vård igen. 
– Jag vill berätta det här för att det ska komma fram hur det är, så att något görs åt det.

Görel Nergelius, chefläkare på Sahlgrenska, beklagar det Ingrid Hansson varit med om, men säger att hon kan inte kommentera enskilda fall. 
– När väl ett beslut är fattat om att en patient ska läggas in, ska patienten inte behöva vänta mer än högst någon timma. Att tvingas vänta flera dagar är helt oacceptabelt. Tyvärr har det skett på grund av ett exceptionellt söktryck och på grund av att det saknas vårdplatser.
Hon säger att det nu pågår ett intensivt arbete för att lösa problemen att få fram fler vårdplatser.
– Det kommer att bli bättre under våren. Vi har kunnat öppna fler vårdplatser redan nu.

Anledningen till att det ser ut som det gör beror bland annat på brist sköterskor, men också på att färdigbehandlade patienter inte kan flyttas vidare eftersom det saknas kommunala korttidsplatser, enligt Görel Nergelius.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.