Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingo mötte publiken

Nostalgi låg i luften när Ingo-statyn invigdes utanför Nya Ullevi på lördagen. Och en hel del göteborgsk stolthet.

På skärmtavlan ovanför statyn tittade en ung Ingemar Johansson ner på ett par hundra som samlats för att hylla den legendariska världsmästaren. Många med egna berättelser om när de mötte Ingo.

- Vi var på Nya Ullevi när han knockade Eddie Machen i september 1958. Det tog bara två minuter och folk stod fortfarande och köade för att komma in, säger Henry Olsson som är på invigningen tillsammans med hustrun Inger.

De var även med ett år senare, när Ingo blev världsmästare mot Floyd Patterson i New York och landade på Ullevi med en helikopter till jubel från 20 000 som mött upp.

Att Ingo har en särskild plats i göteborgarnas hjärtan står utom all tvivel. Samlade runt statyn fanns gamla ärrade kämpar med krokiga näsor, boxningsprofiler som Benny Rosén och Olof Johansson, men också några yngre grabbar med drömmar om en titelmatch. Även Ingemars familj fanns på plats.

- Jag föddes visserligen senare men varje gång vi cyklade förbi Grimmeredsvägen sa pappa alltid att här bodde Ingemar Johansson. Till slut var vi tvungna att fråga vem det var, säger Tommy Martinsson, ordförande i kulturnämnden som var en av invigningstalarna.

Av 44 anonyma bidrag valdes till slut Peter Lindes 400 kilo tunga bronsskulptur, Ingo the Champ.

- Det är ingen slump att det är en guldfärgad gigant, precis som Ingo själv, säger Anna Johansson, ordförande i Got Event.

Ingo har fortfarande rekordet för arenaidrott i Sverige med 53 614 åskådare på Nya Ullevi den 14 september 1958. Inte ens Bruce Springsteen har lyckats knäcka den siffran.

- Det talar sitt tydliga språk att så många kommit hit i dag. För mig handlar invigningen om stolthet. Jag tror att vi behöver vara stolta över oss själva, vårt land och vår stad. Och Ingo personifierar Göteborg, säger Anna Johansson.

Kenneth Johansson i publiken, själv svensk mästare i fjädervikt, hade en alldeles egen relation till Ingemar Johansson.

- Jag sparrade Ingemar i 100 ronder. Han hade oss småpojkar för att dansa runt, Ingemar var fantastiskt snabb.

Ingemar Johansson lämnade ringen för gott den 30 januari 2009, 76 år gammal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.