Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Inget lunchfjäsk för EU-topparna på piren

– En schyst arbetarlunch. Så beskriver krögaren Hanna Granberg vad som väntar EU-ländernas regeringschefer på fredag.

Platsen blir Dockepiren utanför Eriksbergshallen på restaurang Rivers övervåning. Tiden är satt till 13.15 till 15.15 - en riktig långlunch.
Dock är detta fråga om en lunch med överläggningar.

På onsdagseftermiddagen är lunchbordet riggat och möblerat med 30 stolar. Den magnifika utsikten över älven skyms delvis av sex bastanta, grå bås. I vart och ett av dem ska det sitta två tolkar som får äta sin lunch inne i båsen medan de simultantolkar vad som sägs runt lunchbordet.

Tre tekniker, till vardags i tjänst hos rådet i Bryssel, arbetar med att sätta upp mikrofoner och rikta kameror.

Hanna Granberg hade räknat med att vara i gång med dukningen så här dags men tycks ändå inte vara särskilt stressad.
– Jag är den typen som inte blir stressad i första taget.

Torskrygg är huvudrätt

Menyn ligger klar sedan ett par månader och rätterna kommer från restaurangens ordinarie meny. Regeringens tjänstemän fick några alternativ att välja bland och beställde den aktuella menyn utan märkbar tvekan.

–  Tänket bakom menyn (se faktarutan) är att det västkustska ska harmoniera med hållbarhet. Förrätten är vegetarisk, huvudrätten är torskrygg och det blir klassiska svenska smaker i modern tappning. Det är fantastisk mat men inget som är tillkonstlat eller specialkomponerat, säger Hanna Granberg.

För detta får svenska regeringen betala 625 kronor per kuvert, som för en tre-rättersmeny kvällstid på restaurangen.

När regeringscheferna anländer erbjuds de en alkoholfri välkomstdrink till ett kort mingel.
– Till maten erbjuder vi ett glas vin om man vill ha det. Ja, de får säkert två glas också om de vill, men jag är osäker på om de hinner mer än så för de ska ju prata också, säger Hanna Granberg.

Serverar husets vin

Vinerna beskriver hon som jättebra fast inget lyx.
– Det blir prisklassen strax över husets vin, 390 kronor flaskan.

Medan vi pratar rör sig polisbåtar i åtminstone tre olika modeller förbi utanför rutorna. Längs piren och kajkanten vimlar det av poliser i solskenet.

Hanna Granberg var med och serverade EU:s finansministrar 2009 men har de senaste veckorna insett att fredagens möte orsakar ett säkerhetspådrag på en helt annan nivå.

Det var först för sex-sju veckor sedan hon fick klart för sig var avspärrningarna skulle upp, och att de skall finnas i tre dagar. Men hon är nöjd med snabba besked från polisen på alla frågor.

Har fått avboka alla gäster

Det tunga arbetet har varit att ringa och avboka gäster från dessa dagar.
– Det var ett par hundra. Jag tycker att det är jättehäftigt att få EU-ledarna som gäster. Men alla gäster är lika viktiga för mig, jag står inte och bockar och bugar för en viss sorts gäster, säger Hanna Granberg.

Inför fredagslunchen har hon frågat kontaktpersonen hos regeringen om hon och personalen ska tänka på något särskilt när de tilltalar EU-topparna. Hanna Granberg är nöjd med svaret hon fick: att de ska vara sig själva, som de brukar.

De som arbetar, i köket och servisen, kommer vara restaurangens fasta personal.
– Kanske blir vi 15 som jobbar på fredag, inklusive disk och städ. Själv kommer jag att vara länken mellan beställaren och personalen, och jag kommer servera vin och bära tallrikar. Min förhoppning är att EU-ledarna hinner andas och att de får det trevligt, säger Hanna Granberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.