Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Inget gulligt kalas"

Barnfattigdom, drömmar och skönhetsideal står på agendan när talarevenemanget TEDx Youth kommer till Göteborg.

Vad händer?

- 16 talar mellan 14 och 24 år kommer att prata om sina tankar och idéer. Tanken är att skapa en lika viktigt scen för de unga som för äldre. Det kommer inte att bli ett gulligt kalas utan en viktig mötesplats och en viktig scen att dela med sig av sina tankar på, säger arrangören Carl Ternstedt.

Är det försent att anmäla sig om man kommer på nu att man har ett budskap som man vill nå ut med?

- Nja, just nu är det fullspikat program. Vi är ute i ett tidigt skede och letar folk, som vi sedan hjälper att utforma sina tal. i år kommer exempelvis en kille som har byggt ett skal i lego till sin dator att tala. Han tyckte själv inte att det var så mycket att tala om, men jag tyckte att det var spännande. Nu har vi tillsammans utformat hans tal. Det är en lång process.

- Men förra året hände en grej. Det var en kille som var på plats under det första föreläsningsblocket som kom fram och sa "Fan, jag blev jävligt inspirerad. Jag har en sak jag vill berätta om." Det kändes självklart att han skulle få göra det. Hans initiativ symboliserade ju det vi vill inspirera till. Vi vill nära en öppenhet. Jag har aldrig varit med om att någonting liknande hänt under ett vuxenarrangemang, men uppstår det så är det ju grymt!

Hur har ni valt deltagarna?

- Vi har kollat jättemycket på GP:s Graffitiredaktion, där finns grymma ungdomar! Sedan har vi pratat mycket med folk och haft kontakt med ungdomsnärverk. Vi hade det första mötet med deltagarna för två månader sedan. Då fick de presentera sig själva och sin idé. Alla kom med, vi är ingen idoljury.

Vad kommer du själv inte missa?

- Jag kommer inte missa något! Föreläsningen om lego är fantastiskt intressant. Det är så många som är bra. Selma Bile kommer att prata om drömmar, vilket kommer att bli härligt att höra. Att alla drömmer om ett lyckligt liv. Maria Johansson är döv och kommer att vara fräckt att se och höra henne. Hon ska berätta om vikten av jämställdhet och tillgänglighet. En kille som heter Pavel Fatulla kommer att prata om barnfattigdom. efter att ha varit på besök i sitt hemland i somras förstod han att barnfattigdom finns överallt, oavsett land. Det blir många tänkvärda tal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.