Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Vi har samtalat med Demokraterna och andra. Det har varit bra samtal, men det har inte lett till några uppgörelser", säger Ann-Sofie Hermansson (S). Bild: Jonas Lindstedt

Inget budgetsamarbete mellan S och D

Under måndagskvällen meddelade Socialdemokraterna att de inte kommer att ingå något budgetsamarbete med Demokraterna. De lägger istället fram ett eget budgetförslag.
Det innebär troligen att det blir Alliansens budget som röstas fram senare i veckan.

– Nu har vi haft vår fullmäktigegrupp som vi har varje måndag. Vår uppfattning är att vi lägger in en socialdemokratisk budget, säger Ann-Sofie Hermansson (S) under måndagskvällen.

Som GP tidigare har berättat har Socialdemokraterna och Demokraterna fört samtal under förra veckan. Båda parter var dock tydliga med att de då inte hade nått fram till några förhandlingar. Nu står det alltså klart att de bägge partierna inte heller går vidare med något gemensamt budgetsamarbete.

– Vi har samtalat med Demokraterna och andra. Det har varit bra samtal, men det har inte lett till några uppgörelser. Det har varit svårt att hitta möjligheter till gemensam sak i ärendet. Då är det bättre att vara uppriktiga i vår egen politik, säger Hermansson.

LÄS MER: S och D har inte nått förhandlingsbordet

Är det kring Västlänken det har brustit mellan er?

– Det är ingen hemlighet att vi har olika uppfattningar där. Men vi har haft andra bra och förtroendefulla samtal – det finns andra saker vi kan prata om efteråt – men vi har som sagt inte enats om en gemensam budget.

Tidigare har Alliansen meddelat att de avser att ta över styret i Göteborg. Det nybildade vänsterblocket, med V, MP och FI, skulle då som största oppositionsblock ta hand om andre vice ordförandeposter i nämnder och bolag. Därmed skulle Göteborgs största partier – Socialdemokraterna och Demokraterna – lämnas utanför.

Vad tänker du kring det?

– De valen är inte uppe nu. På torsdag röstar vi om budget. Sen röstar vi om kommunalråd och övriga val på decemberfullmäktige. Men det är klart att röstningen om budget är väsentlig för styret. Vi får se, säger Ann-Sofie Hermansson.

Under torsdagens fullmäktige ska kommunens budget röstas fram. I dagsläget talar det mesta för att Alliansen – vars budget samlar 24 av fullmäktiges 81 mandat bakom sig – kommer att vinna omröstningen i egenskap av största block. Det förutsatt att alla partier följer praxis och röstar på sin egen budget.

De rödgrönrosa når tillsammans 19 mandat. Socialdemokraterna 17 och Demokraterna 14.

Demokraternas Martin Wannholt beklagar måndagskvällens besked.

– Tyvärr orkade inte Socialdemokraterna nå fram till vår kompromiss om att pausa de mest skadliga delarna av Västlänken. Det blir nu sannolikt alliansstyre med stöd av vänstern i Göteborg. Istället för pausad Västlänk blir det tyvärr fortsatt paus för innerstadshandel och stadslivet i city, skriver han i ett SMS till GP.

LÄS MER: Socialdemokraterna och Demokraternas plan: Sätta krokben för Alliansen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.