Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Inget brott bakom Björköbranden

Det låg ingen oaktsamhet bakom den brand som rasade på Björkö efter att en nödraket landat i vassen. Det bekräftar polisen, som nu avskrivit brottsmisstankarna.

Söndagen den 5 augusti tvingades ett fyrtiotal hushåll till evakuering, efter att en nödraket orsakat en brand på ön. Raketen avfyrades från en motorbåt med motorhaveri, men fångades av den starka vinden och landade i stället i vassen vid strandkanten. Branden spred sig fort, och lågorna slukade ett garage och en bil samt rökskadade flera andra byggnader.

Polisen inledde en utredning om allmänfarlig vårdslöshet och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Efter förhör med motorbåtens förare har utredningen nu lagts ner.

– Inget tyder på att någon inblandad handlade fel. De som var ombord uppfattade situationen som ett nödläge och den bilden styrker vi, säger förundersökningsledaren Yvonne Inge vid polisen i Göteborg till tidningen På kryss.

Släckningen av branden krävde insatser från vattenbombande helikoptrar och omkring 35 brandmän från Öckerö och Storgöteborg. I eftersläckningsarbetet var även Försvarsmakten inblandad.

Ingen person skadades i branden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.