Inget brott bakom aktivisten Kaj Heinos död

Den första obduktionen av hbtq-aktivisten Kaj Heino avslutades under torsdagen. – Den misstänkte gärningsmannen har försatts på fri fot. Obduktionen har visat att det inte finns något som tyder på brott, säger kammaråklagare Katarina Bergström.

ANNONS
|

Det var under natten mot tisdag sompolisen larmades till en lägenhet på Södermalm i Stockholm. I lägenheten påträffades Kaj Heino svårt skadad, han avled senare av sina skador. En annan man befann sig i lägenheten när polisen anlände. Den mannen grepsmisstänkt för mord.

LÄS OCKSÅ:Misstänkt mord på hbtq-aktivist från Göteborg

Men nu visar alltså det första obduktionsresultatet att det inte finns anledning att misstänka brott. Själva dödsorsaken förblir under sekretess, trots att förundersökningen om brott lagts ned.

– Jag kan inte säga något om det. Det viktiga för oss här är att vi inte hittat något som tyder på brott, menarkammaråklagare Katarina Bergström.

ANNONS

"Det är en lättnad"

Kaj Heinos död har skakat såväl hbtq-världen som Göteborg där han var bosatt och verkade. Beskedet om att polisen inte längre misstänker brott i samband med Kajs död gör att de kvarlevande nu kan sörja i fred.

–Det är så klart en lättnad i sig. Det är så många har uttryckt det idag. Förlusten skulle innebära ett ännu större trauma om ett brott legat bakom hans bortgång. Nu var det olyckliga omständigheter som avslutade Kajs liv. Det gör det lättare att leva med sorgen. Men det är fortfarande ofattbart att han är borta,säger West Prides ordförandeTasso Stafilidis.

Han berättar attalla organisationer i Göteborg där Kaj varit aktivt verksam för samtal om hur man ska arrangera en gemensam sorgstund för att hedra hans minne. När denna väl spikats kommer information att spridas i samtliga organisationers kanaler. Tills dess avlöser mindre minnesstunder varandra och har så gjort ända sedan hans bortgång blev känd.

–Vi väntar även på besked från hans anhöriga för att anpassa oss efter deras vilja. Vi vill att Kaj ska hedras på det bästa sättet och att folk ska få komma och sörja honom. Vi vill hylla hans gärningar. Det ska göras på ett fint och officiellt sätt, förklarar TassoStafilidis.

ANNONS

"En förkämpe för många människors rättigheter"

Många har hört av sig till GP för att uttrycka sin sorg över Kajs bortgång. Men även för att hylla hans många gärningar.Redan som tonåring började han verka som aktivist i Finland, där han föddes. Sedan följde 30 år av aktivism inomminoritets- och rättighetsfrågorfram tills hans bortgång, en tidig tisdag morgon i september.

–Vi är alla i chock. Kaj var en av de absolut främsta hbtq-aktivsterna i Göteborg sedan många år tillbaka. Det är en stor aktivist och en förkämpe för allas lika värde och framför allt hbtq-personers rättigheter.Hanlämnar ett stort tomrum efter sig, sa West Prides ordförandeTasso Stafilidis under onsdagen till GP.

Han var en av initiativtagarna till antidiskrimeringsbyrån Göteborgs rättighetscenter - mot diskriminering (GRC) för sju år sedan.GRC verkar utifrån de mänskliga rättigheterna och diskrimineringslagens sju diskrimineringsgrunder.Han var dessutom med och bildade riksorganisationen Sveriges Antidiskrimineringbyråer, SADB. På senare år varhan dessutom starkt engagerad i Refugees Welcome.

– Kajvarmycket aktiv i arbetet på GRC.Vi ger bland annat kostnadsfri juridisk rådgivning till personer som upplever diskriminering. Sett till alla dessa engagemang måste man ändå säga attKaj var en förkämpe för många människors rättigheter, berättar GRC:s ordförande Maria Jacobson.

Arbetade för öppen och inkluderande stad

Kaj ingick ävenfrån starten i Göteborgs Stads HBTQ-råd. Han var dessutom med ochbyggde uppWest Pride.

ANNONS

–Det är med sorg och förstämning som vi har nåtts av beskedet att Kaj Heino har gått bort.Han bidrog med sitt stora engagemang, kunnighet och patos för allas lika värde.Kaj var också en uppskattad vän och inspiratör som med sitt mod och sin personlighet bidrog i rådets arbete, menarMariya Voyvodova (S), kommunalråd med ansvar för mänskliga rättigheter och HBTQ-rådets ordförande.

Även kommunalrådet uttrycker sin beundran över Kajs engagemang i de övriga organisationerna. Hon beskriver hans kamp som gränsöverskridande.

–Som RFSL:s tidigare ordförande i Göteborg var han en central person i hbtq-frågan. Han arbetade för en öppen och inkluderande stad, understryker kommunalrådetMariya Voyvodova (S).

Kaj hade önskat att fler engagerade sig

Samtliga företrädare för organisationer som Kaj verkat i uttrycker främst sin solidaritet med Kajs nära och anhöriga. Men de betonar även att det kommer bli en utmaning att fortsätta kampen utan Kaj.

–Jag tänker på allamöten som kommer hållas framöver där han säkert hade tagit på sig att göra en mängd saker såsom att skriva texter och formulera aktivismen i ord.Det kommer märkas rent praktiskt att han inte finns där, menar West Prides ordförande,Tasso Stafilidis.

Han tillägger:

–Kaj var väldigt engagerad i organisationerna han verkade i. Han satt inte av några poster, utan han var aktiv och utförde uppgifter. Han lade alltid ner ett gediget jobb. Det är det tomrummet många kommer känna framöver i vardagen.

ANNONS

Hur tror du att Kaj skulle velat att man hedrade hans minne?

– Hans önskan var tveklöst att flerverkade för de frågor som han kämpade för. Vi kommer aldrig att få ett samhälle där alla kan leva sida vid sida med respekt för varandra, såvidavi inte engagerar oss idet. I Göteborg blir det väldigt tydligt hur delad vår stad är. Jag menar inte baraden geografiskasegregationen, utan det finns marginaliserade grupper och människor som både kämpar för att bli sedda och respekterade, dagligen.Detbehövs energi och engagemang för att alla ska bli delaktiga. Vi måste kämpa tillsammans, avslutar Stafilidis.

Kaj Heino föddes 1971 i Västanfjärd, Finland. Han blev 44 år gammal.

Kaj Heinos aktivism i urval

  1. Ordförande för Vasa SETA i fem år
  2. Vice förbundsordförande för SETA i två år
  3. Medlem i Göteborgs stads HBTQ-råd
  4. Ordförande för SLM Göteborg i fyra år, en förening icke-heterosexuella män intresserade av bdsm, läder, gummi, uniformer och andra fetisher
  5. Ordförande för RFSL Göteborgi sex år
  6. Ansvarat för bdsm-frågor i RFSL:s förbundsstyrelse
  7. Styrelsemedlem alternativt med i West Pridesvalberedningsedan festivalen grundades
  8. En av initiativtagarna till antidiskrimineringsbyrån Göteborgs rättighetscenter - mot diskriminering (GRC)för sju år sedan.Han beskrivs som mycket aktiv i arbetet på GRC fram till sin bortgång.
  9. Var med och bildade riksorganisationen Sveriges Antidiskrimineringbyråer, SADB.
  10. Starkt engagerad i Refugees Welcome Göteborg.

Källa: RFSL, Göteborgs Stad, GRC

ANNONS