Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polismästare Robert Karlsson och presstalesman Björ Blixter höll presskonferens om det bombhotade planet på fredagskvällen.

Inget bombfynd på planet

Planet är nu genomsökt och inget farligt föremål har hittats. Mannen är anhållen, men hans identitet är fortfarande oklar.

Vid 22.20 på fredagskvällen uppgav polisens presstalesman Björ Blixter att det bombhotade planet på Landvetter nu är genomsökt, och att inget farligt föremål har hittats.

De passagerare som ursprungligen skulle ha åkt med planet till Gardermoen har fått tillbaka sina tillhörigheter och ska nu få åka vidare mot Norge.

Så sent som vid 22-tiden uppgav polisen att genomsökningen av planet – som skedde med hjälp av bombtekniker och bombhundar – skulle kunna ta hela natten.

– Det gick snabbare än vi räknat med. Det är effektiva hundar som markerar direkt om det är något, säger Björ Blixter.

Den gripne oidentifierad

Den man som greps efter bombhotet är nu anhållen, men hans identitet är fortfarande inte fastställd. Vid en presskonferens i polishuset på Skånegatan på fredagskvällen uppgav polisen bara att gärningsmannen inte är någon ung man, och att förhören med honom sker på ett språk som inte är svenska.

När presskonferensen började, klockan 20 på fredagskvällen, uppgav polismästare Robert Karlsson att genomsökningen av planet just inletts.

En halvtimme tidigare hade förhören börjat med den misstänkte gärningsmannen.

- Rikskriminalens bombhundssektion har skickats hit och går nu tillsammans med Västra Götalandspolisens bombtekniker igenom planet. Undersökningen kan ta några timmar eller hela natten. Det viktigaste nu är säkerheten, inte snabbheten, sa polismästare Robert Karlsson, chef för länsordningspolisen.

Några närmare uppgifter om vad som utspelat sig ombord på planet, en Boeing 737, efter att det lyft från Kastrup med destination Gardermoen, gavs inte.

- Över svenskt luftrum har någon form av hot uttalats inne i flygplanet. Kaptenen bestämde då att landa på närmaste flygplats, som var Landvetter.


Flygräddningscentralen larmade

Klockan 16.25 kontaktade flygräddningscentralen polisen och meddelade att planet var på väg ned för landning.

- Kaptenen ville ha omedelbart stöd av polis i samband med landningen, berättade Robert Karlsson.

Sedan planet landat och parkerats långt ifrån terminalbyggnaden i flygfältets sydligaste del, gick gränspolisen ombord på planet. De hade signalementsuppgifter på mannen som uttalat hoten och kunde omgående ta med honom ur planet.

Utanför planet lade poliserna ned mannen på marken och satte på honom handfängsel.

- I samband med detta förstärkte han hotet genom att än en gång uttala 'det finns en bomb i bagageutrymmet', berättar Björ Blixter, polisens presstalesman.

100 personer evakuerade

Efter att gärningsmannen tagits omhand och transporterats till polishuset evakuerades planets 94 passagerare och de sex i besättningen.

Passagerarna förhördes under fredagskvällen av polis på Landvetter. En noggrann id-kontroll gjordes av samtliga. Detta för att utreda om det kan finnas fler än en gärningsman.

- Vi vill vara väldigt noga när vi håller förhör och identifierar passagerarna, förtydligade Robert Karlsson, som tillade:

- I det här läget har vi en misstänkt gärningsman.

Utredningen, under rubriken luftfartssabotage, leds av länskriminalen. I det fortsatta arbetet väntas den ta hjälp av såväl dansk som norsk polis.

Polismästare Karlsson tog över som kommenderingschef klockan 17.40; en timme och tio minuter efter att planet landade på Landvetter.

- Jag har hela tiden bedrivit utredningen utifrån att det är en skarp situation, sa Robert Karlsson.

Ingen tilläts ombord

Från passagerare kom under kvällen frågor om tillstånd att gå ombord på planet och hämta nycklar och pass.

- Det har jag sagt nej till. I det här läget är säkerheten det absolut viktigaste.

Flygplanet står med ett säkerhetsavstånd på 1000 meter runt sig och bevakas av poliser från piketstyrkan.

Flygtrafiken till och från Landvetter låg nere under 35 minuter och tre passagerarplan fick omdirigeras till följd av händelsen. 17.30 öppnades flygplatsen för trafik igen.

Bild: Bild: Anders Hofgren

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.