Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingen såg 23-åringen falla från taket

Under fredagnatten i augusti hade det varit fest på skolan. Den 23-årige kemistudenten var med.

Morgonen därpå hittades han död av en förbipasserande. Ingen hade anmält honom försvunnen. Ingen märkte när han ramlade av skolans tak. Ingen larmade polisen.

– Vi utredde fallet som mord först, men det fanns inget som tydde på brott. Det handlade om en tragisk olycka, säger kommissarien Anders Sandholm.

Polisutredningen lades ner. Men först hölls ett stort antal förhör med chalmeristerna som var med på festen.

I polisförhören framkommer det att fler än en student befann sig på taket den 17 augusti. De gick upp på taket för att se på utsikten.

En månad efter dödsfallet tillsattes en särskild arbetsgrupp på Chalmers. Den skulle ”identifiera om det finns problem inom föreningsverksamheten och den festverksamhet som bedrivs på Chalmers av studenter”.

Åtta månader senare är utredningen fortfarande inte klar. Först den 30 april blir den offentlig.

Efter dödsolyckan har Chalmers låtit byta lås till de dörrar som leder ut till kemisektionens tak.

Men det här var inte första gången studenter tog sig ut på skolans tak. I väktarnas incidentrapporter från förra året finns flera exempel på studenter som springer på både tak och byggnadsställningar.

– Tyvärr har det hänt och det är oacceptabelt varje gång. Chalmers har sett över byggnadens lås och dörrar. Vi kan bara göra vårt yttersta för att undvika det, säger student­kårens ordförande Daniel Langkilde.

Hälften av högskolans studenter kommer direkt från gymnasieskolan. De får inte handla på Systembolaget men på Chalmers kan de köpa öl för 20 kronor.

Daniel Langkilde oroas inte över skolans alkoholkultur.

– Våra regler säger att det alltid ska finnas alkoholfria alternativ. Ingen ska känna sig tvingad att dricka. Det tror jag inte heller någon gör, säger han.

Han framhåller det rika studentlivet som en av Chalmers stora fördelar.

– Vi vill att det ska vara tryggt och säkert på campus och att man ska kunna se tillbaka på Chalmerstiden som den bästa tiden i livet. Vi vill inte att studenterna ska fara illa, säger han.

Ändå har en dödsolycka och en allvarlig drunkningsolycka rapporterats inom loppet av ett halvår. Hur ser du på det?

– Det är det värsta jag varit med om. Framför allt är det djupt tragiskt för de anhöriga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.