Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingen lösning för trångbodda

Svårt att plugga, oftare sjuka och aldrig kompisar på besök. Trångboddheten drabbar barnen, men lösningar saknas enligt Owe Nilsson (s), ansvarig för bygg- och boendefrågor i Göteborgs kommunstyrelse.
Mängder av barn i Göteborg delar rum med ett eller flera syskon. Exakt hur många trångbodda som finns vet ingen, eftersom hushållsstatistik saknas i Sverige sedan 1990.
Men när GP beställde siffror ur folkbokföringen stod det klart att 1107 barnfamiljer med minst fyra barn är skrivna i stadsdelarna Lärjedalen, Gunnared och Bergsjön. Där finns samtidigt bara 483 lägenheter med fem rum eller fler i flerbostadshus, enligt 2006 års siffror.

Varje kommun i Sverige måste "planera bostadsförsörjningen i syfte att skapa förutsättningar för alla i kommunen att leva i goda bostäder", enligt lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar. Nu, av totalt 2500 bostäder i Göteborg, planeras bara 100 stycken med fem rum eller fler. Hur många av dessa som blir hyresrätter är inte klart.

Och lösningar saknas, erkänner Owe Nilsson (s), ansvarig för bygg- och boendefrågor i Göteborgs kommunstyrelse. Han säger att de åtgärder som planerats - sju till åtta stora lägenheter till stora barnfamiljer - inte räcker för att komma åt trångboddheten.
Någon helhetslösning finns inte.
- Hade jag sagt att det funnits någon sådan hade jag ljugit, säger han.
- Jag tror ingen riktigt vet hur situationen ser ut varken när det gäller trångboddhet eller stora barnfamiljer. Framförallt inte trångboddheten, säger han.
Det finns de som menar att kommunerna inte kan planera bostadsbyggandet när man inte vet hur folk bor.
- Det håller inte jag riktigt med om. De beslut som alla partierna i Göteborg är överens om, till exempel att vi ska ha en blandstad och att vi ska ha olika upplåtelseformer i alla stadsdelar i stan, där kan man ju lätt konstatera hur det ser ut i dag.
Men jag tänker på bostädernas storlek. Om ni hade hade tagit reda på hur många stora hushåll det finns hade ni kanske tänkt: "vi behöver många stora hyresrätter"?
- Ja, det är möjligt, det kan jag hålla med om.

Läs mer i måndagens GP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.