Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Ingen julstämning i kollektivtrafiken

Efter ett par år av julmys i kollektivtrafiken med den spelande julbussen och pyntade hållplatser blir det i år inga juliga extravaganser. Västtrafik har valt att inte pynta något – de önskar istället sina resenärer God Jul i sociala medier.

Om du känt att det saknats en gnutta julstämning i kollektivtrafiken i Göteborg så kan du ha rätt. Efter den uppskattade julbussen – som stoppades av polis – och julpyntade hållplatser levererar Västtrafik 2018 inget av den kalibern.

2015 gjorde den spelande julbussen entré på Göteborgs gator. Under några dagar i december körde en buss på linje 55 runt som en spelande julgran, den körde mellan Chalmers och Lindholmen. Morgontrötta resenärer möttes av den blingade bussen som spelade Jingle Bells när den var på väg mot hållplatserna på linjen.

Läs också: Julbussen stoppad

Året därpå var den tillbaka på stans gator igen för att ge göteborgarna lite julstämning, men då hann den tyvärr bara köra en enda dag. Polisen satte stopp för julbussens framfart på gatorna. Anledningen var att den bröt mot trafikreglerna.

Julbuss blev julbusskur

– Polisen har meddelat att den inte är godkänd för trafik med den utformningen bussen har med sina lampor och därför har aktörerna bakom Electricity valt att dra tillbaka den med omedelbar verkan, sa Västtrafiks presschef Kristian Lans då till GP.

Läs också: Nu pyntas hållplatserna

2017 blev det ingen julbuss – då skapade Västtrafik istället lite julmys i samarbete med Chalmersfastigheter. Tre hållplatser på den tidigare julbussens sträcka julpyntades för resenärerna. En av inomhushållplatserna var pyntad med cirka 20 julstjärnor och en tre meter hög julgran.

Men årets resenärer, som vill piggas upp av lite glitter och julmusik, får vänta förgäves. Västtrafik pyntar inget i kollektivtrafiken i år.

Varför inte?

– Det är ingen särskild anledning, vi gör olika från år till år, det är inget vi gjort i alla år. Men i år har vi ingen julbuss eller några hållplatser pyntade. Vi önskar våra resenärer God Jul och helg genom fönsterskyltar, i våra butiker och i sociala medier, bland annat, säger Lena Jovén, presskommunikatör på Västtrafik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.