Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingen hästägare i sikte för "Brunte"

Fallet med "Brunte" börjar närma sig en upplösning. Om en vecka kungör polisen att hästen tillfaller upphittaren. Kruxet är den blivande ägaren inte vill ha sitt hittegods.

GP har i flera artiklar berättat om "Brunte" som påträffades övergiven på Nordslättsvägen i Säve för ett par veckor sedan. Efterlysningen av ägaren såg först ut att ha gett resultat. Kommissarie Bernt Zarnowiecki berättade då att polisen trodde att man hade fått napp. Men den person som polisen sökte visade sig inte vara hästens ägare. Sedan dess har läget varit oförändrat.

- Ja, det har inte hänt så mycket. Däremot är det många som sagt sig vara villiga att ta hand om hästen, säger Bernt Zarnowiecki.

Om det inte inträffar något de närmaste dagarna som kan ge svar på vem som är ägare återstår bara en sak att göra för polisen.

- I så fall gör vi en kungörelse om en vecka. Då blir upphittaren den nya ägaren, säger Bernt Zarnowiecki.

Enligt polisen tillämpas en speciallag från 1933 som i korthet säger att den som tar hand om en herrelös häst blir ny ägare som kan sälja eller skänka bort hästen. I det här fallet vill inte upphittaren behålla hästen, uppger Bernt Zarnowiecki.

Var "Brunte" kommer ifrån är en gåta. GP har tidigare varit i kontakt med kvinnan som hittade "Brunte". Hon trodde inte att hästen hörde hemma i närheten av hennes gård.

- Då hade jag, eller någon av mina hästvänner i Säve, känt igen henne, sa hon.

Bernt Zarnowiecki är inne på samma spår:

- Förmodligen är hästen dumpad här och kommer från någon annanstans i landet.

Även om "Brunte" tillfaller upphittaren kan den tidigare ägaren göra anspråk på kompensation vid en eventuell försäljning. Det måste i så fall ske inom ett år efter kungörelsen.

Upphittaren har beskrivit "Brunte" som ett minst 15 år gammalt sto som inte är märkt. Enligt EU-lag ska alla hästar dessutom ha ett hästpass. Hästar som har fått pass ska också vara id-märkta. Lagen gäller från första juli 2009.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.