Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En kvinna som var inne i tältet fick skärskador på ena handen av huggen. Hon skrek av smärta och väckte övriga boende på platsen.

Ingen gripen för attacken mot EU-migranterna

Fortfarande har ingen gripits för den våldsamma attacken mot EU-migranterna. Men polisen har gott hopp om att hitta gärningsmannen.

Enligt Thomas Fuxborg, polisens presstalesman, är angreppet det grövsta som genomförts på EU-migranter i Västra Götaland.

- Jag känner inte till något värre än det här, säger han.

Det var tidigt på lördagsmorgonen som tre husvagnar totalförstördes i en brand i västra Göteborg. Dessförinnan hade en man och en kvinna misshandlats på samma plats av en okänd man.

Läs också: Husvagnar i brand i migrantläger

Larmet inkom till polisen strax efter klockan 03.00 natten till lördagen. Enligt polisen tillhör husvagnarna en grupp på elva EU-migranter.

En husvagn och ett större tält är allt som står kvar på platsen nära Sjöbergens koloniområde i närheten av Sandarna i Göteborg.

Bredvid ligger tre förkolnade husvagnskroppar. Polisen avslutade på söndagsmorgonen den tekniska undersökningen och har tagit bort avspärrningarna.

Den våldsamma attacken började med att en okänd man i 30-årsåldern högg med ett vasst föremål – som liknade en machete – genom tältduken.

- Mannen ska också ha hällt någon form av vätska på tältet, säger Thomas Fuxborg.

En kvinna som var inne i tältet fick skärskador på ena handen av huggen. Hon skrek av smärta och väckte övriga boende på platsen.

När en av männen kom ut ur sin husvagn blev han slagen i huvudet av den okände mannen, förmodligen med en hammare eller en batong.

Innan den okände mannen sprang från platsen tände han eld på de fyra husvagnarna, tre av dem totalförstördes.

Enligt migranterna var mannen kraftigt byggd, hade på sig mörka kläder och bar på en ryggsäck.

Polisen hittade under lördagen en ryggsäck och en hammare som förmodas tillhöra mannen. I ryggsäcken gjorde polisen ytterligare ett fynd.

Fynden kan i nuläget inte knytas till någon enskild person, men polisen hoppas kunna hitta någon form av DNA-spår eller fingeravtryck i den tekniska undersökningen.

– Vi har ett föremål som jag hoppas ska leda oss framåt i utredningen, mer vill jag inte berätta mer om det, säger Thomas Fuxborg.

De påträffade föremålen ska sändas till NFC, Nationellt forensiskt center, i Linköping där de ska undersökas.

Läs även: Tiggare attackerad i Johanneberg

Geografin vid lägret och de fynd som gjorts tyder på att attacken ska ha varit planerad.

- Platsen ligger så till att man måste ta sig dit till fots. Eftersom gärningsmannen haft med sig ryggsäck, vapen och vätska tyder allt på att han planerat att göra den här attacken, säger Thomas Fuxborg.

Ingen av de skadade EU-migranterna behövde uppsöka sjukhus. Under lördagen var de hos polisen för att lämna vittnesuppgifter.

En reporter från GT har träffat den skadade kvinnan, som är rädd och vill vara anonym. Hon håller i armen för att handen ska vara upprätt och får tårar i ögonen när hon berättar om händelsen.

- Jag är rädd för att någon kan känna igen handen och attackera mig när jag sitter och tigger på torget, säger hon till GT.

Vem gärningsmannen är vet inte kvinnan. För alla de boende på lägret är han okänd.

- Men många i Sverige gillar inte oss rumänska migranter. Och i Rumänien gillar de inte oss heller eftersom vi är romer. Det är svårt, säger kvinnan.

De elva personer som bodde i husvagnarna på Sjöbergen övernattade på ett natthärbärge för hemlösa EU-migranter.

Förutom socialjouren har även Bräcke diakoni och Göteborgs stadsmission engagerat sig för att ordna husrum åt gruppen.

På söndagsförmiddagen hade polisen ännu inte gripit någon gärningsman. Den nattliga attacken rubriceras som grov mordbrand samt två fall av grov misshandel.

I juli publicerade tidningen Expo en kartläggning över 76 attacker mot tiggare under de senaste 18 månaderna.

I onsdags hotades en grupp romer i Stockholm av en samling män som också, enligt TT, försökte tända eld på dem.

Enligt polisen kommer attacken inte att resultera i några åtgärder vad gäller bevakningen vid andra migrantläger i Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.