Ingen gripen efter otillåten demonstration mot ny coronalag

Under lördagen genomfördes en otillåten demonstration på Gustav Adolfs torg i Göteborg. Närmare 200 personer samlades för att protestera mot den nya pandemilagen. Polisen menar att de fick kännedom om demonstrationen i ett sent skede, och valde att avstå från att bruka våld för att upplösa den.
– Det är ur smittspridningsperspektiv tråkigt att de inte kan få fram sina åsikter på annat sätt, säger Teodor Smedius, lokalpolisområdeschef i city.

ANNONS
|

Det var vid lunchtid på lördagen som flera hundra personer samlades i centrala Göteborg för att demonstrera mot den nya pandemilagen.

Sedan de nya coronarestriktionerna trädde i kraft ska fler än åtta personer inte samlas, något som påpekades av förbipasserande.

Polisen fick kännedom om demonstrationen i ett sent skede och eftersom ingen hade sökt tillstånd om att få genomföra den har de heller inte kunnat identifiera vilken gruppering eller huvudorganisatör som ligger bakom.

– När vi kommer dit så konstaterar vi att det rör sig om en icke tillståndsgiven sammankomst och att det är över åtta personer som demonstrerar, säger Teodor Smedius, lokalpolisområdeschef i city.

ANNONS

Saknade tillstånd

De människor som samlades på torget protesterade enligt polisen mot den nya pandemilagen och hur coronarestriktionerna angriper de grundlagsskyddade rättigheterna.

När polisen väl kom till torget informerade de demonstranterna om att de saknarde tillstånd och beslutade att sammankomsten måste upplösas. Det innebar däremot inte att de valde att använda våld.

– Vi blev lite tagna på sängen igår, men vi valde att inte använda våld för att upplösa den. Man gjorde bedömningen att det skulle krävas för mycket, så man följde inte helt och fullt vår taktik. Sen ska åtgärden också stå i proportion till syftet, faran med pandemin och smittspridningen är allvarlig men sen är det trots allt bara bötesbrott som väntar för den som anordnar det här, säger Teodor Smedius.

Stora värderingar står mot varandra

Polisen arbetade istället under gårdagen med att informera demonstrationsdeltagarna om att de som inte väljer att lämna sammankomsten riskerar att bryta mot lagen.

– Avvägningarna vi måste göra för att upplösa en demonstration som inte har tillstånd är många. Det är stora värderingar som står mot varandra, säger Teodor Smedius.

I dagsläget har de inte någon misstänkt. Nu arbetar polisen med inrapportering från personer som befunnit sig på platsen. I övrigt kan bara lokalpolisområdeschefen beklaga den rådande situationen.

ANNONS

– Jag kan bara säga att det är tragiskt, oavsett vad man har för åsikter måste man lyssna på de lagar som är. Det är ur smittspridningsperspektiv tråkigt att de inte kan få fram sina åsikter på annat sätt.

LÄS MER:Demonstration utan tillstånd i centrala Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS