Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vid Östra sjukhuset i Göteborg har försvarsmakten satt upp ett fältsjukhus. Bild: Robin Aron
Vid Östra sjukhuset i Göteborg har försvarsmakten satt upp ett fältsjukhus. Bild: Robin Aron

Ingen dramatisk ökning av coronafall i Göteborg

I Stockholm tog Coronavirusepidemin fart på allvar under onsdagen. Men i Göteborg är läget fortfarande relativt lugnt. När det kan tänkas vända uppåt här vet man inte i dagsläget.

Under onsdagskvällen beskrev Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson det som att stormen hade kommit till huvudstaden och under torsdagens pressträff gav även statsepidemiologen Anders Tegnell uttryck för att vi nu kommit in i en fas där antalet fall snabbt blir fler.

">
Björn Andersson, chefläkare SU.
Björn Andersson, chefläkare SU.

Men där är vi ännu inte i Västsverige. Björn Andersson, chefläkare Sahlgrenska universitets sjukhuset, säger att läget är relativt oförändrat från hur det såg ut under tisdagen och onsdagen.

– Så det är relativt lugnt och inte alls samma våg som den som drabbat Stockholm. Men vi förbereder oss hela tiden för värsta tänkbara scenario för den här sjukdomen vet man ju inte när den kommer.

Förbereder sig på allt

Han säger att man hela tiden ser framåt och skissar på hur läget kommer att utvecklas, utifrån olika scenarier, för att vara så väl förberedda det går när det vänder uppåt. Men när det blir vågar man inte säga.

– Folkhälsomyndigheten har ju gjort bedömningen att det ska kommer hit ganska snart efter Stockholm, men det är inte säkert att det blir så. Det kommer olika uppgifter hela tiden, så det är svårt att säga. men vi följer det dag för dag, säger Björn Andersson.

Under torsdagens pressträff i Stockholm gjorde statsepidemiologen bedömningen att Göteborg nu ligger en till två veckor efter Stockholm. Men han sa också att det är svårt att veta på förhand om Göteborg verkligen kommer att uppvisa samma mönster som Stockholm gjort.

19 intensivvårdas i regionen

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik, som uppdaterades på torsdagseftermiddagen, är 2 806 personer i landet bekräftat smittade med covid-19. Av dem återfinns 1 216 i Stockholm.

I Västra Götalandsregionen är 297 personer bekräftat smittade.

Totalt i hela landet intensivvårdas 178 patienter på sjukhus. Medelåldern för den gruppen är 62 år, enligt Folkhälsomyndigheten.

I Västra Götalandsregionen vårdas för närvarande 35 personer på sjukhus. 19 av dem på intensivvårdsavdelningar.

Fakta: Så många vårdas för covid-19

Så här många vårdas för covid-19 på de olika sjukhusen i Västra Götalandsregionen just nu.

NU-sjukvården: 2 personer, varav 1 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset: 24 personer, varav 12 på IVA

Sjukhusen i Väster: 4 personer, varav 4 på IVA

Skaraborgs sjukhus: 1 personer, varav 1 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus: 5 personer, varav 1 på IVA

Uppgifterna uppdaterades klockan 12.00 den 26 mars.

Källa: VGR

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.