Inga brandvarnare i lägenheter

ANNONS
|

Ingen vet hur stor andel av kommunens omkring 70 000 lägenheter som saknar brandvarnare. Men problemet är ett faktum, säger Göran Johansson (s), ordförande i kommunstyrelsen. I bostadsbristens och trångboddhetens Göteborg är behovet dessutom än mer skriande, menar han.

- Konsekvenserna av en brand blir allvarligare när det bor fler personer i samma hus. Det blir fullt i trappuppgångar och så vidare. Och om något hände skulle vi få mycket kritik. Har man varit med om Backabranden vill man inte se en brand en gång till.

Före årsskiftet beslutade det kommunala förvaltningsbolaget Framtiden, där Göran Johansson är ordförande, att alla koncernens lägenheter ska utrustas med brandvarnare. Hyresgästerna ska samtidigt informeras om vikten av brandskydd.

ANNONS

Lag på brandvarnare

Att alla svenska hem måste äga en fungerande brandvarningsutrustning reglerar lagen om skydd mot olyckor. Den som saknar larm riskerar framförallt att dö i sömnen, säger Hans Andersson, brandingenjör och rådgivare vid Svenska Brandskyddsföreningen.

- Det här är allvarligt. Man vaknar inte av brandrök. Den bedövar och man blir rökförgiftad. Att inte ha brandvarnare är helt enkelt att bryta mot lagen.

Enligt Björn Albinsson vid Räddningsverket ska kravet ställas på den som äger fastigheten.

- Det är hyresvärdens uppgift, säger han.

Vill stärka skyddet

Framtiden i Göteborg vill nu stärka brandskyddet bland kommunens bostadsföretag. Samordnare för det nya projektet är Helena Mehners. Hon berättar att ett antal så kallade brandinformatörer ska visstidsanställas. Dessa kommer att besöka hyresgästerna och undersöka tillgången på brandvarnare, ge information om hur dessa fungerar och förmedla allmän kunskap om brandsäkerhet.

- Vi anställer kanske tio, femton personer initialt, säger hon. Vi jobbar tillsammans med räddningstjänsten och arbetsförmedlingen. Det är väldigt bra om intresse finns hos personer med olika språk.

Kommunala lägenheter
ANNONS