Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Inga blinkande framljus på cykeln

Blinkande eller bländande framljus på cykeln? Inte ok. I värsta fall riskerar du 500 kronor i böter.

- Tyvärr är det de som cyklar till och från jobbet med barnsadel bak som oftast, generellt sett, bryter mot trafikreglerna. Det är dem jag har mycket att göra med, säger Tomas Åsenlöf, cykelpolis i Göteborg.

En cykel omfattas av fordonsförordningen. Enligt den måste din cykel till exempel vara utrustad med belysning och reflexer om det är mörkt ute – om den inte leds.

Lyset som riktas framåt ska vara vitt och får inte blinka.

På senare år har Göteborgs cyklister blivit allt bättra på att använda cykellampor, berättar Åsenlöf.

Många vittnar om att allt fler använder blinkande lyse framåt, trots att det inte är tillåtet. Hittills har cykelpolisen valt att prioritera cyklister som far fram helt utan belysning framför dem med blinkande ljus.

- Formellt sett är det väl inte korrekt, men de är en större fara för trafiksäkerheten. Det är likadant med dem som cyklar mot rött och på trottoarer.

- Jag stoppar cyklisterna med blinkande lampor fram och ber dem slå om till fast sken. Men jag har inte rapporterat någon ännu.

Många cykellyktor som ska sitta fram på cykeln och som säljs i dag är utrustade med blinkande ljus. Den svenska marknaden är, enligt Åsenlöf, helt enkelt för liten för att tillverkarna ska producera lampor med enbart fast sken. Dessutom kommer allt fler lampor med superdioder ut på marknaden, berättar han.

- De lamporna bländar de flesta och ökar användandet är jag övertygad om att de kommer ställa till problem. Och då får vi börja rapportera cyklisterna som använder dem. Bötesbeloppet är 500 kronor.

FAKTA: Detta kräver lagen

* din cykel har ringklocka och broms. Är det mörkt måste den också ha belysning och reflexer - om den inte leds av en gående.

* lyktan baktill visar rött ljus och kan ses på 300 meters avstånd. Den får blinka om den blinkar med minst 200 blinkningar per minut.

* strålkastaren fram avger vitt eller gult ljus. Ljuset ska vara så starkt att cykeln kan användas på ett betryggande sätt i mörker eller tydligt kunna ses på 300 meters avstånd. Den får inte blinka.

* din cykel är utrustad med röd reflex baktill, vit reflex framtill och vit eller orangegul åt sidan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.