Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulf Boström, integrationspolis.

Inga åtal väcks mot svenska IS-hemvändare

Inga svenska IS-krigare har åtalats enligt terroristbrottslagen i Sverige. Helt obegripligt, tycker integrationspolisen Ulf Boström.

Läs också: Göteborg saknar plan för IS-krigare

Åtminstone 50 svenska IS-krigare har kommit hem till Sverige – det kan röra sig om så många som 100 enligt Säpo. Inte i ett enda fall har någon av dem åtalats enligt terroristbrottslagen.

– Det är helt obegripligt. Här har vi personnummer och namn på personer som åker ned till Syrien för att strida och vi vet om det. En del kommer hem och när de gör det så kan de få både vård och hjälp på olika sätt för att sedan åka ned igen, säger Ulf Boström, integrationspolis som rört sig i de religiösa rummen i Göteborg i över tio års tid.

– Sverige är ett av få länder, om inte det enda, där man kan resa så här. Danskarna kan ju inte åka, så de flyger från svenska flygplatser i stället.

För närvarande pågår en utredning som syftar till att ta fram ett lagförslag som stoppar just själva resandet. Ulf Boström tycker att nuvarande terroristbrottslag borde räcka för att lagföra svenskar som strider för IS.

– Terroristbrottslagen ser ungefär ut som lagen när det gäller mord, där stämpling, förberedelse, försök, medhjälp och fullbordad handling är straffbelagt, säger han och ger en rad konkreta exempel på hur lagen skulle kunna tillämpas gällande svenska IS-krigare.

– Exempelvis förberedelse borde kunna vara att man skaffar flygbiljetter, knyter kontakter och tittar på vägar för att ta sig till Syrien eller Irak för att ansluta till en IS-grupp.

Det skulle förmodligen inte hålla juridiskt enligt Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål som jobbar med brottslighet kopplat till terroristbrottslagen, eftersom det i Sverige inte är olagligt att vara medlem i en kriminell gruppering. I det här fallet IS.

– Det som är olagligt är att utföra eller ha för avsikt att utföra en kriminell handling, säger hon.

När det handlar om brottslighet utomlands så hänger mycket på vilken hjälp domstolsväsendet kan få av landet i fråga gällande insamling av bevis.

– Åtal väcker man när man anser sig ha full bevisning för ett påstått brott. Att få information från Irak eller Syrien om exakt vad som skett på en plats avseende en särskild person är inte helt lätt, säger Qvarnström.

I dagsläget är det varken olagligt att ansluta sig till eller delta i träningsläger för IS eller någon annan terroristorganisation.

– Det är straffbart att ge utbildning i terror, men det är inte straffbart att ta emot utbildning. Där har vi också en lucka i lagen, säger Qvarnström.

Hur en ny lag kan komma att se ut är i dagsläget osäkert. Förslaget förväntas presenteras i mitten av juni och därefter lär det ta åtminstone uppemot ett år innan ny lagstiftning kan vara på plats.

– Men bevisbekymren gällande att någon begått ett brott utomlands kommer man inte runt med ny lagstiftning. Det som skulle kunna underlätta är väl om det blir olagligt att vara med i en sådan organisation, då behöver man ju inte bevisa vad vederbörande har gjort, säger Qvarnström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.