Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ny forskning visar att det finns ett samband mellan allvarliga infektioner under graviditeten och en ökad risk för depressioner och vissa neuropsykiatriska funktionshinder.  Bild: Lise Åserud
Ny forskning visar att det finns ett samband mellan allvarliga infektioner under graviditeten och en ökad risk för depressioner och vissa neuropsykiatriska funktionshinder. Bild: Lise Åserud

Infektioner hos gravida ger ökad risk för autism

Blivande mödrar som drabbas av en allvarlig infektion riskerar i högre grad än andra att få ett autistiskt och deprimerat barn. Även en vanlig urinvägsinfektion kan öka risken för depression hos barnet.

Gravida som vårdats på sjukhus i samband med blodförgiftning, influensa, lunginflammation, hjärnhinneinflammation och hjärninflammation föder i högre grad barn som i sin tur får diagnoserna autism och depression senare i livet.

Det visar en ny stor svensk så kallad registerstudie från Sahlgrenska akademien som omfattar alla barn födda i Sverige mellan 1973 och 2014, närmare 1,8 miljoner barn.

Letar efter samband

Bo Jacobsson är professor i förlossningsvård vid Sahlgrenska akademien och en av forskarna bakom studien.

– Syftet är att hitta ett samband mellan infektioner under graviditeten och psykiatriska diagnoser som vi sedan kan forska vidare på, säger han.

Via databaser har forskarna bland annat undersökt i vilken grad barnens mödrar vårdats på sjukhus under graviditeten och för vad. Forskarna har sedan följt barnens psykiska hälsa fram till 2014, då de äldsta var 41 år.

– Resultatet visar att barn, vars mammor vårdats på sjukhus för någon av dessa diagnoser, löpte 79 procents högre risk att få diagnosen autism jämfört med andra barn. Att det finns ett sådant samband är delvis känt sedan tidigare så där är vårt resultat inte helt nytt, säger Bo Jacobsson.

Risken för att barnet får diagnosen autism är dock ändå liten. Mindre än en procent drabbas, även i gruppen med förhöjd risk.

Överraskande fynd

Ett mer överraskande fynd i studien var att forskarna hittade ett samband mellan allvarliga infektioner och ökad risk för psykisk ohälsa. Slutsatsen är att risken för ett barn att få diagnosen depression, vars mamma under graviditeten vårdats på sjukhus i samband med ovanstående diagnoser, är 24 procent högre jämfört med andra.

– Det är inte lika känt tidigare och vi hittade också en förhöjd risk för depression hos barn vars mammor som i samband med sjukhusvistelse vårdats för urinvägsinfektion. Det i sin tur kan betyda att det finns risk för psykisk ohälsa även vid lättare infektioner under graviditeten. Men det är något som fortsatt forskning kan visa, säger Bo Jacobsson.

Vad kan man göra för att undvika att bli sjuk?

– Vaccinera sig mot influensa från den 16:e veckan och i övrigt följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Bo Jacobsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.