Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Indragna tillstånd efter krogvåldtäkter

En Göteborgskrögare bjöd unga kvinnor på alkohol och droger - därefter våldtogs de. Nu dras serveringstillståndet in till mannens fem restauranger i Göteborg. – Det betyder att man antingen inte är personligt lämplig eller ekonomiskt lämplig för att ha tillstånd, säger Sarita Blom, vid Tillståndsenheten.

Göteborgskrögaren samt en festfixare misstänks för att tillsammans ha begått övergrepp mot nio olika kvinnor mellan åldrarna 16-23. 

– Man kan säga att upprinnelsen är en våldtäkt i en trappuppgång i mars i år på Avenyn. Sen gjorde vi beslag i en mobil som gjort att vi hittat en hel del filmsekvenser och bilder som lett till ett stort antal anmälningar och till slut dessa åtal, sade kammaråklagare Jim Westerberg till GP förra veckan. 

Läs också: Här är åtalet för krogvåldtäkterna

 

Får serveringstillståndet indraget

Under sju månader har det pågått en omfattande utredning gällande misstankarna mot de två männen. På onsdagen meddelade Göteborgs Stads tillståndsutskott att man drar in serveringstillståndet till fem av krögarens restauranger. Han åtalas huvudsakligen för två grova våldtäkter.

Beslutet för samtliga av restaurangerna motiverar man som följer: 

"Har brustit i sin lämplighet avseende lämplighetskraven i 8 kap 12 § alkohollagen. Därför återkallas bolagets serveringstillstånd med stöd av 9 kap 18 § alkohollagen", skriver man i beslutet. 

– Det betyder att man antingen inte är personligt lämplig eller ekonomiskt lämplig för att ha tillstånd, säger Sarita Blom, samordnare vid Tillståndsenheten. 

Påverkat kunderna

Enligt personal på restaurangerna har misstankarna mot krogägaren påverkat kunderna betydligt. Bland annat ska inbokade gäster ha börjat avboka sina reserveringar efter att nyheten om våldtäktsmisstankarna spridit sig.

– Sällskap som bokar bord har börjat avboka, så de nästan står tomma. De skäller ut personal över telefonen för att de jobbat åt våldtäktsmän, säger en i personalen till GP. 

Läs också: Göteborgskrögare misstänkt för våldtäkt

 

Medvetslösa och sovande offer

Enligt kammaråklagaren Jim Westerberg ska flera av övergreppen ha begåtts mot offren när de var i ett tillstånd där de varit omedvetna om vad som skett. 

– På bilder och videofilmer ser vi hur de här unga kvinnorna sover eller varit medvetslösa. I vissa fall har de varit så drogade och berusade att de inte ens vetat om att det hänt, förrän vi började ställa frågor, sade kammaråklagare Jim Westerberg till GP förra veckan. 

Nu har alltså åtal väckts mot de två männen. Bägge män nekar till anklagelserna. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.