Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inbrottsvåg drabbar Västsverige

Under helgen anmäldes 22 inbrott i Västsverige, de flesta i villor och lägenheter. Just nu är det högsäsong för inbrottstjuvarna.

Polisen fick in 17 larm om inbrott i Göteborgsområdet under söndagen. En äldre dam blev av med smycken vid ett villainbrott i Landvetter. En sommarstuga väster om Herrljunga fick också oinbjudna gäster, liksom en villa i Lerum och Torslanda. De flesta villaägarna hade varit bortresta över helgen och upptäckte inbrotten när de återvände på söndagskvällen.

- Folk får vara vaksamma på vilka som rör sig i området, säger Lena Bodén, inre befäl hos polisen på Hisingen.

De flesta anmälningarna under helgen handlade om bostadsinbrott, men även företag och skolor kan ha drabbats.

På lördagskvällen kom sex anmälningar om bostadsinbrott till polisen. Då drabbades en annan villa i Torslanda.

– Gärningsmannen hade gått in via sovrumsfönstret som plockats bort, säger Ulf Lörstad hos polisen.

Två andra larm handlade om en villa respektive en lägenhet i Björkekärr. Även i Sävedalen, Hjuvik och i Mölneby på Orust drabbades villaägare av inbrottstjuvar. Vid det sistnämnda inbrottet försvann gärningsmannen mot skogen i närheten. Polisen kom dit med hundar, men eftersökningarna gav inte något resultat.

– Vissa av inbrotten har samband på så sätt att adresserna knyter ihop dem. Inga misstänkta är gripna, vi spanar vidare, säger Lars Tegenfeldt hos polisen.

Som GP tidigare berättat är hösten högsäsong för inbrottstjuvar. Inbrott var tidigare vanligast på sommaren, men inte de senaste åren, enligt Brottsförebyggande rådet.

– Det är en myt att påstå att de flesta bostadsinbrotten sker under sommarmånaderna, enligt Monica Berntsson Drake, tillförordnad spaningschef vid polisen i Alingsås.

Polisens tips för att undvika inbrott är bland andra att inte berätta på sociala medier som Facebook att du reser bort.

– Ha lampor tända även när ni inte hemma. Installera gärna effektiva larm och lägg inte ut på nätet att du åker hemifrån, säger Benny Magnusson som sköter spanings- och utredningsarbetet för bostadsinbrott hos polisen i Alingsås.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.