Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Inbrotten ökar i Landvetter

Hösten är en populär tid för tjuvar. Risken att utsättas för inbrott är störst under de mörka årstiderna, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). Så är även fallet i västra Sverige.

Med hösten kommer kallare temperaturer och mörkare dagar. Men det medför även fler tjuvar. 
– Just nu är det väldigt mycket inbrott, generellt sett, i vårt område, säger kommunpolisen i Göteborg Syd Linda Bergvall 

Majoritet av svenskar rädda för inbrott

Det sker i snitt 27 fler inbrott under höstlovsveckan jämfört med andra veckor, detta enligt statistik från Trygg Hansa. Och en majoritet av svenskarna, 6 av 10, är enligt samma undersökning rädda för att bli utsatta för inbrott främst i sina hem. 
Med ökat antal inbrott, innebär det att ni inom polisen arbetar annorlunda under hösten? …
– Vi informerar vår personal så de ska röra sig i dem områden som är mer frekvent utsatta. Framförallt sydvästra Göteborg råkar illa ut. 

LÄS ÄVEN: Inbrott i café - polisen bad ägaren Linda hitta bevis

"Samarbete mellan grannar skapar trygghet"

Inbrotten i Härryda kommun, där Landvetter ingår, har bortsett från en liten minskning 2016, ökat sedan 2013. 295 inbrott anmäldes 2013. Två år senare, 2015, hade siffran ökat till 390 anmälda brott. En ökning med 32 procent. Hittills i år har 109 inbrott och stölder anmälts i Härryda kommun. 

Som privatperson finns det enligt Linda Bergvall flera sätt att förebygga inbrott. 
– De flesta inbrott sker i villaområden. Vi uppmanar därför att se att ha öppet runt husen, inga stora häckar eller träd.  Grannsamverkan är något som också är en bra metod, generellt kan man se enligt BRÅ:s forskning kan man se att områden med grannsamverkan har 26 procent mindre inbrott. Samarbetet mellan grannar skapar en ökad trygghet i området. Detta då de ser till varandras hus när folk är bortresta och har koll på okända ansikten i deras område, säger Linda Bergvall. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.