Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Inbrott i café - polisen bad ägaren Linda hitta bevis själv

En morgon kom Linda Sandelin, 29, till sitt café i Landvetter. Hon fann dörren uppbruten och på glänt. När hon ringde polisen bad de henne att hitta bevis på platsen.

– Min spontana tanke var att jag glömt låsa dörren. Men då såg jag att låset var borta. Jag kikade in för att se om någon varit inne i lokalen, och såg då att det var väldigt stökigt, säger Linda om när hon kom till jobbet den morgonen. 

"Alla tusenlappar är värda mycket"

Hallhyllan i caféets ingång var länsad, kassalådan var tömd och stod på bänken. Linda har jobbat med caféet i över två år utan att semester. Pengarna som stals i inbrottet och det hon fått betala låssmeden hade varit ett välkommet tillskott i semesterkassan.…
– För en annan är det kanske inga jättesummor vi pratar om, men för mig som småföretagare är alla tusenlappar värda jättemycket. Jag kommer hela tiden på nya grejer som visat sig ha stulits. 

Tjuvarna stal också plädar, filtar, ljuslyktor och smyckesdelar. När Linda Sandelin kom i kontakt med polisen frågade de om hon kunde hitta några bevis för inbrottet. …
– De frågade om jag kunde se några cigarettfimpar, sko - eller fingeravtryck. Jag förklarade att jag kunde berätta vad de hade tagit i eller flyttat på. …Då svarar de: "hittar du inga bevis för att någon eller några varit där skickar vi inte patrull till platsen".

Hur har du påverkats av händelsen? 
– Jag känner mig orolig. Inte för min säkerhet, men jag sover dåligt och är orolig varje gång jag kommer hit. Orolig över att det ska ha varit ett nytt inbrott. Jag är rädd för att tjuvarna sett andra värdesaker här, och att de försöker komma tillbaka. 

LÄS ÄVEN: Inbrotten ökar i Landvetter

Polisen: vi vill kunna förebygga brott

Från polisens sida handlar det om resurser, det finns inte tillräckligt med personal för att kunna skicka någon på denna typ av inbrott. 
– Om det saknas poliser och inbrottet inte är pågående, då prioriteras det tyvärr bort. Det är inte något som är gynnsamt för oss eller våra invånare. Vi vill kunna vara med och förebygga brotten, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson Väst.

Ska verkligen polisen be privatpersoner leta bevis? 
– Det är en typ av rutinfråga för att skapa en bild av vad vi har att jobba med. Vi måste ha en grund för beslutet att skicka en radiobil med en patrull till platsen. Då gäller det att börja på i rätt ställe. Det kan uppfattas som en konstig fråga, men operatörerna får ställa obekväma frågor ibland. 

För Linda har vardagen i caféet fortsatt som vanligt sedan inbrottet. 
– Jag trodde jag skulle behöva hålla stängt, men jag kunde städa upp det mesta under fredagen och öppnade redan samma dag. 

Vad har du fått för reaktioner från din omgivning? 
– Jag har mestadels stamgäster som kunder, barnfamiljer och pensionärer. De blir jätteledsna för min skull. Jag förstår att polisen jobbar jättehårt och klandrar inte dem, men det känns som man borde prioritera det när det är en sådan våg av inbrott i Landvetter, säger Linda. 

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.