Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Imamens uttalanden om kvinnor upprör

Familjerådgivarna vid moskéerna i Stockholm, Örebro och Uppsala har tvingats sluta. Men imamen i Göteborgs moské sitter kvar trots att han också sa en sak officiellt men något annat inför Uppdrag gransknings dolda kameror.

I kväll sänder Sveriges Television en uppföljning av det uppmärksammade programmet från i maj förra året. I det svarade imamen, Sheikh Rashid, ja på frågan om det är en missuppfattning om män tror att de får gifta sig med flera kvinnor. Inför den öppna kameran sa han också att ”det här med kvinnoförtryck” är myter och propaganda mot islam.

När imamen sedan besöktes av två niqabklädda kvinnor, med dold kamera, accepterade han månggifte under vissa förutsättningar. Den ena kvinnan, som sa att hon blivit slagen av sin man, fick besked om att hon bara fick neka honom sex om hon var sjuk eller hade mens.

I kvällens Uppdrag granskning förklarar Ahmed Al-Mofty, ordförande för Göteborgs moské, att imamen då hade blivit utsatt för en ”komplott”. Al-Mofty skjuter in sig på att den niqab-klädda kvinnan, med dold kamera, inte hade blivit slagen och alltså levererade en ”fabricerad” berättelse för imamen.

Efter att ha sett programmet i förväg frågar GP Al-Mofty:

Imamen visste väl inte att det var en fabricerad berättelse?

– Det kom en kvinna till honom med väldigt förvirrade frågor. Imamen är teolog, han förklarade vad islam säger men det är inte juridiskt bindande.

Efter vårens program har det varit en diskussion bland moskéns medlemmar, säger Al-Mofty.

– Jag kan inte säga att imamen är felfri. Men medlemmarna vill ha honom, säger Al-Mofty till GP och tillägger att islamofobi ligger bakom SVT-programmen.

Al-Mofty är även ordförande i Islamiska informationsföreningen. På dess hemsida ligger hela den långa SVT-intervjun med honom. Där får Al-Mofty frågan hur han tycker kvinnorna har det i Saudi­arabien.

Frågan ställs mot bakgrund av att moskébygget vid Ramberget finansierades med saudiska pengar samt att imam Rashid är utbildad i Saudiarabien.

Al-Mofty svarar:

– Det får du fråga kvinnorna i Saudiarabien. Jag är inte ansvarig för kvinnor i olika länder. Rashid har bott här i 20 år och han är också utbildad i England.

Om förhållandet mellan män och kvinnor säger Al-Mofty att det i alla sammanhang ska vara samråd, diskussion samt respekt. Och tvång hör inte hemma vare sig i sexlivet eller religionen, slår han fast.

Samtidigt hänvisar han, både i SVT-intervjun och i samtalet med GP, till vad Bibelns gamla testamente säger om att kvinnan ska lyda sin man.

I kvällens Uppdrag granskning uppmärksammas även en internetföreläsning av Ahmed Al-Mofty på informationsföreningens hemsida. Innehållet i ”Mannens rättigheter” går svårligen ihop med modern jämställdhet mellan könen: ”Profeten har sagt att om en kvinna lämnar sin mans säng utan anledning så kommer änglar förbanna henne ända till morgonen. Likaså en man som inte får sexbehov tillfredsställda, så kan den här mannen bete sig som vild människa eller bli mycket arg och okoncentrerad /.../”

Det sistnämnda har fått Anna Johansson (S), intervjuad i programmet, att låta idrotts- och föreningsförvaltningen inleda en diskussion med islamiska informationsföreningen om dess värderingar och hur den förhåller sig till kommunens bidragsregler. Utgången av den diskussionen avgör om något bidrag utbetalas i år.

Internetföreläsningen är nu borttagen från informationsföreningens hemsida.

FAKTA

Programmet visas i SVT1 på onsdagen 20.00

Repris i SVT1 31/1 och 2/2.

SVT play-sändning från klockan 20 här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.