Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sheik Abdirahman och integrationspolisen Ulf Boström lärde känna varandra för 15 år sedan.
Sheik Abdirahman och integrationspolisen Ulf Boström lärde känna varandra för 15 år sedan. "Det är en enorm sorg och en förlust som kommer påverka Göteborg och Sverige på många plan", säger han. Bild: Privat

Imam från Biskopsgården död i covid-19

Imamen Sheikh Abdirahman från Biskopsgården har dött i sviterna av covid-19. Han hade en framstående roll bland muslimer i Göteborg och hyllas för bland annat sitt arbete mot radikalisering och extremism.
– Det är en oerhörd förlust för vårt samhälle att han har gått bort, säger integrationspolisen Ulf Boström.

Efter flera veckors intensivvård har den 49-årige imamen Abdirahmaan Sheikh Muhiadiin, eller Sheikh Abdirahman som han kallades, avlidit till följd av covid-19. Han var en välkänd ledare bland muslimer i hela Sverige och en profilerad motståndare mot extremism och radikalisering.

Sheikh Abdirahman arbetade också som modersmålslärare och studiehandledare på Bergsjöskolan. Rektorn Eva Andersson Berglund beskriver honom som en speciell och omtyckt person som gjort stort avtryck hos många.

– Han var bra på att bemöta barn och föräldrar, en duktig konflikthanterare och en viktig länk i vår föräldraverksamhet. Han gick in i mötet med människor på ett respektfullt och ödmjuk sätt.

Eva Andersson Berglund berättar att Sheikh Abdirahman under flera år var rådgivare i regeringens arbete mot extremism. Han träffade också ungdomar vars föräldrar var oroliga för att de skulle gå med i IS.

– Jag minns när Sheikh kom till skolan och berättade att han suttit hela natten och talat med en pojke som bestämt sig för att resa till Syrien för att ansluta till IS. Sheikh lyckade få honom att ändra sig, säger rektorn.

Förebild i Biskopsgården

33-årige Ayuub Mohamed är en del av Sheikh Abdirahmans församling i Bergsjön och beskriver honom som förebild under uppväxten i Biskopsgården. Ayuub har två universitetsexamen och jobbar inom hälso- och sjukvård, vilket han menar är imamens förtjänst.

– När man är svart och ung och växer upp på en plats som Biskopsgården utsätts man för mycket rasism, och det skapar ilska. Men han tog den energin och vände till något positivt istället. Han fick mig att förstå att världen är större än Biskopsgården.

Abdiaziz Abdikadir, kassör i Neutrala ungdomsföreningen i Biskopsgården, håller med.

– Han har varit en förebild för många och en person som kan ge råd. Han var lyhörd och väldigt kunnig inom islam. Detta är en stor förlust för många, säger Abdiaziz.

"Det finns inget tvång i religionen, det är inte förenligt med islam. Det var bland det första han lärde mig", säger Ulf Boström. Bild: Tomas Ohlsson
"Det finns inget tvång i religionen, det är inte förenligt med islam. Det var bland det första han lärde mig", säger Ulf Boström. Bild: Tomas Ohlsson

Ulf Boström, integrationspolis och kommunfullmäktigeledamot för Demokraterna, lärde känna Sheikh Abdirahman för 15 år sedan och besökte honom på sjukhuset strax innan han avled.

– Han beskrev aldrig någon person negativt, oavsett vem det var eller vad den gjort. Han kallade dem vilsegångna. Han var oerhört intelligent och ödmjuk och visade mig hur demokrati kunde berika islam och vice versa, säger Ulf Boström.

– Det är en oerhörd förlust för vårt samhälle att han har gått bort.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.