Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Illojala" lektorer avskedas

Två lektorer vid Göteborgs universitet har varslats om avsked. De har enligt universitetet agerat illojalt mot sin arbetsgivare. En av männen har senare valt att säga upp sig och får sex månadslöner.
De två lektorerna har varit anställda på samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet i mer än tio år.
- De är varslade om avsked på grund av oegentligheter inom sin tjänsteutövning. De har agerat illojalt och inkorrekt mot sin arbetsgivare, säger Helena Lindholm Schulz, dekanus på fakulteten.

Enligt henne har de två lektorerna via sina firmor drivit uppdragsutbildning som Göteborgs universitet skulle ha gjort.
De båda männen har för universitetets personalansvarsnämnd fått förklara sig tillsammans med juridiska ombud och fackliga företrädare. En av lektorerna har därefter sagt upp sig men vill inte närmare kommentera det som hänt.

Han uppger för GP att han nått en uppgörelse med Göteborgs universitet och att han sedan en tid tillbaka har ett nytt arbete.
Enligt direktör Hilding Sjödén, personalavdelningen vid Göteborgs universitet, innebär uppgörelsen att mannen slutar sin anställning 31 juli och ett avgångsvederlag på sex månadslöner.

Vad beträffar den andre anställde är något formellt beslut ännu inte fattat. Även i hans fall kan det bli aktuellt med någon form av uppgörelse.
- Han har tillsammans med sitt fackliga ombud lämnat in en begäran till arbetsgivaren om överläggning. Den sker i början av augusti, säger Hilding Sjödén.

Universitetets personalansvarsnämnd fattar slutgiltigt beslut vid sitt sammanträde 8 augusti.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.