Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

IES nekas tillstånd för ny skola i Södra Änggården

Internationella engelska skolan har planer på att bygga en ny grundskola för 900 elever i Södra Änggården i Göteborg. Men nu sätter Skolinspektionen stopp för planerna.
”Vi delar inte inspektionens bedömning”, skriver Jörgen Stenquist, vice vd på Internationella engelska skolan.

2015 inleddes planerna och 2017 såldes marken som, trots kraftiga förseningar till följd av konflikter mellan Pågen och kommunen, så småningom ska förvandla de gråa fabriksfasaderna i Högsbos industriområde till nästan 2 000 nya bostäder.

I den nya stadsdelen, Södra Änggården, skulle friskolekoncernen Internationella engelska skolan även bygga en ny grundskola. Men nu meddelar Skolinspektionen att de inte får tillstånd att driva skolan.

– Underlaget är inte tillräckligt, säger Liselotte Fredzell, utredare på Skolinspektionen.

Har fått möjlighet till komplettering

Bakgrunden till nekandet är att Internationella engelska skolan inte har skickat in några uppgifter om hur intresset är för den aktuella skolan.

– Huvudmannen ska vid ansökan inkomma med underlag som visar att det finns ett riktat intresse från den tilltänkta målgruppen till den planerade skolenheten, säger Liselotte Fredzell.

Och trots att skolkoncernen flera gånger har fått möjlighet att komplettera ansökan med den intresseundersökning som Skolinspektionen efterfrågar, har koncernen återkommande hänvisat till det höga söktrycket på deras andra skolor.

– Men det räcker inte att visa att det finns ett intresse för huvudmannen. Det kan räcka med att man har en kölista, men då ska den avse samma skolenhet.

”Inte det beslut vi hade önskat”

Det är inte första gången som Internationella engelska skolan har nekats att etablera en ny skola. Så sent som i juni beslutade Göteborgs kommunfullmäktige att de inte får bygga en ny skola på Hisingen.

Jörgen Stenquist, vice vd för Internationella engelska skolan, kommenterar Skolinspektionens beslut om Södra Änggården i ett mejl till GP.

”Det är naturligtvis inte det beslut vi hade önskat. Vi delar inte inspektionens bedömning runt förutsättningarna, men nu arbetar vi med att komplettera med den information som efterfrågas”, skriver han.

Enligt beslutet saknas uppgifter från Internationella engelska skolan, trots möjlighet till komplettering. Varför har ni inte skickat in några sådana uppgifter?

”Vid tidigare ansökningar har Skolinspektionen aldrig efterfrågat riktade intresseundersökningar, utan varit nöjda med att vi redovisat antal elever som finns i kö till hela upptagningsområdet. Vi har således inte genomfört riktade intresseundersökningar tidigare.”

Kan överklaga beslutet

Liselotte Fredzell menar dock att det vanligaste är att de som ansöker inkommer med intresseundersökningar och betonar att huvudregeln är att man ska inkomma med underlag under prövningen, inte efter beslutet.

– Vi ifrågasätter inte att det finns ett stort intresse för Internationella engelska skolan, och inte heller att det kan komma att finnas ett tillräckligt intresse för den planerade skolenheten när den ska starta, men vi måste göra en rättssäker och likvärdig bedömning på det underlag vi fått in, säger hon.

På frågan om beslutet påverkar den nya stadsdelen menar Ann-Catrine Fogelgren (L), vice ordförande i byggnadsnämnden i Göteborg, att det inte spelar någon roll vem som sköter skolan.

– Det kommer inte att ha någon direkt påverkan på stadsutvecklingen, utan vad man får göra i så fall är att hitta en ny skolaktör, säger hon.

Internationella engelska skolan kan fortfarande begära en omprövning, överklaga beslutet eller göra en ny ansökan,

”Etableringen av Södra Änggården planeras till augusti 2024, vilket innebär att vi får göra en riktad intresseundersökning hos våra föräldrar som har sina barn i kön”, skriver Jörgen Stenquist.

LÄS OCKSÅ: Internationella engelska skolan får inte bygga i Flunsåsparken

LÄS OCKSÅ: Stor protest mot placeringen av ny friskola i Mölnlycke

LÄS OCKSÅ: Skolministern: Kösystemet måste bort

LÄS OCKSÅ: Skolforskaren: Friskolorna orsakar sämre betyg i kommunala skolan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.