Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Grevle och Magnus Hansson arbetar ideellt inom Bäcken Hockey i Västra Frölunda och har hittills fått sina p-tillstånd bekostade av klubben. Efter årsskiftet får de ta pengarna ur egen ficka då klubben inte har råd att betala den chockhöjda årsavgiften för sina ledare. Bild: Tomas Ohlsson

Idrottsledare får betala 5000 kr för ideellt arbete

Efter årsskiftet riskerar Magnus Hansson och Stefan Grevle att få betala 5 000 kronor om året för att kunna parkera sin bil när han jobbar gratis för hockeyklubben Bäcken. Och de är inte ensamma.

 

I Marconihallen är det kallt och kyligt och på isbanan kör Bäckens juniorer ett av sina många träningspass på kvällstid. De är alla beroende av klubbens ideella ledare för att kunna utöva sin favoritsport.

Magnus Hanssons son tränar i klubben sedan två år tillbaka och sedan dess har han arbetat ideellt i klubben så gott som varje dag. Hans roll är att se till att all utrustning är på plats i Marconihallen men även när lagen åker på bortamatcher eller när de måste träna i kommunens andra ishallar.

– Jag har även jobbat ideellt i flera andra klubbar och det är otroligt roligt, säger han.

LÄS MER: Chockhöjda p-avgifter slår hårt mot idrottsrörelsen

Liksom klubbens andra ideella medarbetare är han i behov av att kunna parkera obehindrat utanför ishallen i samband med i och urlastning – utan att riskera p-böter. 
För att verksamheten ska fungera smidigt har klubben därför bekostat p-tillstånd för sina ideella medarbetare, totalt ett 100-tal personer till en prislapp av 60 000 kronor per år. 

Som GP tidigare har berättat har politikerna i Göteborgs stad chockhöjt årsavgiften för p-platser vid kommunens idrottsanläggningar. Bakgrunden är att kommunens politiker bestämt att avgifterna vid stans idrottsanläggningar ska marknadsanpassas och vara lika för alla inom respektive zon. Det innebär bland annat att stans pensionärer, som har rätt att träna vid kommunens motionsanläggningar till rabatterat pris, nu får betala dubbelt så mycket i årsavgift för parkera som för att träna på gymmet. 

Enligt Pierre Jerksten, kanslichef vid Bäcken Hockey slår höjningen också hårt mot idrottsklubbar som hans.

– Vi har mycket utrustning och är beroende av bilar när vi inte kan träna i vår hall och måste åka runt i stan till andra hallar. Höjningen är ytterst negativ för vår förening och står den fast vet jag inte hur vi ska hantera det. Det skulle kosta oss en halv miljon i stället för 60 000 kronor och det har vi helt enkelt inte råd med. 

Vad vill du se för lösning?
– Att vi får en fortsatt subventionering i nivå med den vi har nu så att vi kan fortsätta att ta hand om de ungdomar vi har runt omkring oss genom att erbjuda en vettig fritid.
Klubben omsätter fyra miljoner kronor och Pierre Jerksten är den ende i klubben som har en betald tjänst Lars Johnsson-Sabel har tidigare varit ordförande i klubben och har i dag en roll som ideell lagledare. Han delar Jerkstens bild.

– Vi är många som älskar att jobba med barn och idrott och vill erbjuda dem något vettigt att göra på fritiden i stället för att hänga på Frölunda torg. Ingen av oss vill ha ett öre för vår insats men det minsta man kan begära är att vi ska kunna parkera till ett rimligt pris utan att riskera p-böter. Den här höjningen är bara ett sätt att lägga ytterligare börda på en idrottsrörelse som redan har en hårt pressad ekonomi, säger han.

Stefan Grevle är nytillträdd lagledare och har en son som spelar i klubben och som snart blir 18 år. 
 - Han kommer också att behöva använda egen bil ibland och då behöver vi ha två p-tillstånd till en kostnad av 10 000 kronor varje år och det här är redan en dyrt sport. Jag förstår inte syftet med höjningen, säger han.

Hans-Göran Svensson, ordförande i Göteborgs ishockeyklubb i Kortedala är också oroad.

- Vi är en liten klubb och det finns inga möjligheter att vi kan betala så mycket för p-tillstånden och då faller det ner på den enskilde individen och det är där det hemska kommer in i bilden. Detta kommer att innebära att vi till slut inte har några ledare och inga barn. I min värld är detta något så befängt dumt, säger han.

Michael Hellström, är ledamot av SK Höjdens bandystyrelse, där de ideella ledarna också är beroende av bil och lagets bandybana ligger vid Ruddalen.

- Vi har inte lika mycket utrustning som hockyn men ändå mycket som ska med när vi ska iväg på bortamatcher. Höjningen blir i princip en tiodubbling mot den kostnad vi har i dag och det är helt sjukt. För det första kommer det att göra det ännu svårare för oss att hitta fler ledare som vill verka på ideell basis och för det andra kommer vi att tappa ungdomar. Jag undrar om politikerna fattar vad de har gjort?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.