Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Idag marscherar de för vetenskapen

Kritiker menar att det globala uppropet är politiskt, men rektorerna för Chalmers och Göteborgs universitet tvekar inte att tåga med i Vetenskapsmarschen. De anser att forskningen har blivit lika viktig att slå vakt om som yttrandefrihet och demokrati.

Redan innan dagens manifestation har Vetenskapsmarschen både kritiserats och kallats för en succé. Anledningen är att det globala uppropet har fått akademiker runt om i världen att höja rösten för vikten av källkritik och vetenskap som grund för politiska beslut.
– Vetenskapen har en avgörande roll i förståelsen av komplexa globala frågor som exempelvis klimatförändringar. Den lägger fram fakta på bordet för politiska beslutsfattare och pekar i riktningar om vart vi är på väg, säger Pam Fredman, rektor för Göteborgs universitet.

Kritiken lät inte vänta när det blev känt att Göteborgs universitet och Chalmers valt att ansluta sig till marschen, som lokalt arrangeras av Vetenskapsfestivalen. 
En del menar att manifestationen är politisk eftersom rörelsen som drog igång initiativet i Washington är i opposition till president Trump, och att universiteten inte ska ägna sig åt åsikter. Men Pam Fredman och rektorskollegan Stefan Bengtsson vid Chalmers anser att det är hög tid att den globala akademin säger ifrån.
– Jag ser det inte som en politisk manifestation, utan en hyllning till vetenskapen. Det vore ju ytterst märkligt om vi som universitet inte stod upp för forskningen, menar Stefan Bengtsson.

Rektorerna tar upp demokratiska värderingar som ett liknande exempel. 
– Yttrandefriheten måste ständigt uppmärksammas och återvinnas. I dagens massiva informationsflöde är det viktigt att vi lyfter fram den fria forskningens roll och vikten av källkritiskt granskande, säger Pam Fredman.
Stefan Bengtsson nickar medhållande.
– Hela vårt samhälle bygger på vetenskap och sökande efter ny kunskap. Genom vetenskap främjas utveckling, innovation, kritiskt tänkande och ökad förståelse för världen. Jag hoppas att dagens medborgarinitiativ tydligt visar det starka och gränsöverskridande band som finns mellan vetenskap och ett demokratiskt samhälle.

I samband med Nobelprisutdelningen talas det vitt och brett om hur viktig forskningen är, annars är det relativt tyst om dess roll.
– Vetenskapen har alltid varit så nära sanningen det går att komma. Nu när vi står inför globala utmaningar som klimatförändringar och antibiotikaresistens är forskningens roll betydelsefullare än någonsin, säger Pam Fredman.

Under senare tid har falska nyheter och alternativa fakta dykt upp. I Ungern och Turkiet stänger myndigheterna universitet och forskare kickas ut, i USA förnekar presidenten att klimatkrisen är ett allvarligt problem.

– Det finns diktaturer där man försöker styra och kontrollera kunskap, information och forskningsresultat, säger Pam Fredman.

Hon poängterar att den fria forskningen hämmas när människors möjligheter att röra sig fritt begränsas.

– Det är viktigt att kunskap får flöda fritt på jordklotet. Men det räcker inte att vi deltar i dagens manifestation. Vi delar alla ett ansvar att stå upp för kunskap, kritiskt tänkande och en fri, oberoende och tillgänglig vetenskap. 

Rektorerna hoppas att det förutom akademiker även kommer många familjer och barn till marschen mot Götaplatsen. 
– Vi måste få med våra unga på det här tåget och uppmuntra nyfikenhet och kreativitet, säger Pam Fredman. 
På frågan om de tror att det kommer bli fler vetenskapsmarscher framöver svarar Stefan Bengtsson: 
– Marschen för vetenskapen har bara börjat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.