Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Idéerna börjar genomföras redan nästa år

Redan nästa år vill stadsbyggnadskontoret börja genomföra några av de nya idéerna för Avenyn. Detta för att visa att arbetet satt igång. Större delen byggs om 2014.

I Göteborgs Stads uppdragsbeskrivning för Kungsportsavenyn säger man bland annat att man vill att Avenyn ska ”återta sin plats i staden som den paradgata den en gång har varit, stilig och praktfull”.

Avenyn ska utformas så att ”den blir både en vackrare och tryggare stadsmiljö”.

Gestaltningsprogrammet ska omfatta: struktur och disposition gaturummet, innehåll och utformningsförslag, gatusektioner, detaljlösningar, materialval med principförslag,  vegetationsprinciper och vegetationsförslag, all utrustning i gaturummet, referensexempel från andra städer med bra förebilder, princip för ljussättning.

Kajsa Räntfors, handläggare på stadsbyggnadskontoret i Göteborg, förklarar de olika faser som väntar.

– Första steget blir att reda ut strukturer, som kollektivtrafik och olika funktioner i gaturummet ner till idéer för hur de olika delarna ska gestaltas. Det ska ligga som underlag till nästa fas som är en projekteringsfas.

– Ambitionen är att redan tidigt hitta delar som vi kan genomföra för att visa att arbetet pågår. Det kan handla om belysning eller något annat konkret.

Hur snart kan det bli?

– Vissa saker kan vara på plats sommaren eller hösten 2013. Men det stora blir 2014 när hela Avenyn byggs om.

Har kommunen avsatt en budget för detta?

– Ja, men det vill jag inte säga mer om i dagsläget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.