Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö. Bild: Anna Svanberg

"Ibland är det ett helt annat hus när det är färdigt"

Tidiga visualiseringar behöver egentligen inte säga så mycket om det färdiga bygget.
– Ganska ofta blir det som i skisserna men nästan lika ofta något annat, säger Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö.

Skisser och visualiseringar av framtida byggen har ett stort allmänintresse. Men samtidigt ska man inte se dem som ett fönster in i framtidens stadsbild, menar Björn Siesjö.

– Jag kan bara gå tillbaka till mig själv och de tävlingar där jag varit med och bedömt bidragen eller när jag själv lämnade in bidrag. När man vunnit en tävling så är det en lång väg som återstår där många faktorer spelar in, säger Björn Siesjö.

LÄS MER: Arkitektskiss möter verklighet — så likt blev det

Många faktorer spelar in

I ett läge där Göteborg står inför ett utvecklingssprång så blir det just skisserna man får luta sig mot för att få ett hum om hur staden kommer utvecklas. Men arkitektskisser tillkommer ofta innan det ens finns en detaljplan på plats. Bestämmelserna i detaljplanen kan innebära omfattande förändringar. Samma sak med ekonomi.

– Ibland är det ett helt annat hus när det är färdigt. Men det kanske inte heller gör så mycket. Tävlingen är viktig ändå för att vaska fram bra idéer att bygga vidare på.

LÄS MER: Staden genom Siesjös ögon

Skisserna på hur Göteborgs framtida linbana ska se ut är ett exempel på ett tävlingsbidrag med ganska futuristiska inslag. Men det är kanske rimligt, menar Björn Siesjö. Framför allt när det handlar om ett så annorlunda projekt som en linbana.

– Ja, den kan inte gärna se traditionellt ut i den bemärkelsen. För hur ser ens en traditionell stadslinbana ut? Så då kanske det är rimligt att det blir lite futuristiskt.

LÄS MER: Här är de tio byggena som kommer att förändra Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.