Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson möter pressen efter sitt tal på moderaternas dag under Järvaveckan i Stockholm. Bild: Christine Olsson/TT
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson möter pressen efter sitt tal på moderaternas dag under Järvaveckan i Stockholm. Bild: Christine Olsson/TT

I skuggan av S-krisen: Moderaterna illa ute

Socialdemokraterna har lyckats stabilisera sin nedgång, men ligger fortfarande på en historiskt låg nivå.
Men läget ser även tufft ut för Moderaterna, som tappar ordentligt i GP/Sifos väljarbarometer.
– Det blir allt tydligare att Socialdemokraternas kris inte är alliansens frälsning, säger GP:s valexpert Jonas Hinnfors.

I GP/Sifos väljarbarometer för maj kunde det konstateras att Socialdemokraternas var illa ute, med stöd som befann sig på rekordlåga nivåer.

Samtidigt befann sig Sverigedemokraterna på rekordhöga nivåer. I junis mätning har opinionsläget stabiliserats för bägge partier.

Socialdemokraterna har alltså lyckats stoppa det väljartapp som uppstod.

– Man är nog ganska glad att man stoppat det, även om det fortfarande är remarkabelt dåliga siffror, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

Men i skuggan av Socialdemokraternas kris har Moderaterna kört fast och inte kunna dra nytta av situationen. I junis mätning är den största förändringen att partiet nu även börjar tappa väljare.

Svårt läge för Moderaterna

Partiet har i dagsläget ett stöd på 20,6 procent, ett tapp på hela tre procentenheter gentemot tidigare mätning.

– Vi har sett det här tidigare, nu har det skett igen. Moderaterna går ju fram och tillbaka hela tiden de senaste två åren, säger Toivo Sjörén.

Ulf Kristersson har anledning att hålla koll i backspegeln, eftersom avståndet till Sverigedemokraterna nu krymper.

Läget blir även allt tuffare för allianskamraten Kristdemokraterna. Att ta sig över riksdagsspärren tycks bli allt mer osannolikt efter att ha konsekvent legat under fyra procent i GP/Sifos mätningar i år.

I denna mätning gör man ett tapp ner till 2,4 procent.

– Det är anmärkningsvärt att de blir så bortglömda. Man kan säga att det är bättre att vara hatad, än att vara glömd. De har ingen profil i dag, och de har inte lyckats vara tydliga med vad de vill, säger Toivo Sjörén.

Centerpartiet kan dock åtnjuta ett starkare stöd, som ökat från 8,1 procent till 10,8 procent i juni.

C enda allianspartiet som går upp

Jonas Hinnfors är professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

Han menar att Moderaterna befinner sig ett svårt läge, trots att man nu har samlats bakom en ny partiledare och enats inom partiet.

– Man har inte attraherat några nya väljare, och det väcker en liten krisflagga. Det blir allt tydligare att Socialdemokraternas kris inte är alliansens frälsning, säger han.

Socialdemokraterna, är fortfarande största parti, och en god marginal skulle skilja de två blocken åt i fall Kristdemokraterna åker ur riksdagen.

– Det har aldrig sett så här illa ut för Kristdemokraterna. Det skulle kräva historiskt höga nivåer av stödröstning för att de ska klara av att komma in, konstaterar Jonas Hinnfors.

Ett gott besked för S

Mätningen är, trots de usla siffrorna, ett gott besked för Socialdemokraterna.

– De bör glädjas åt att man inte faller samman fullständigt. För Socialdemokraterna är det nog viktigt att bevara bilden som största parti.

Samtidigt kan valet få stora konsekvenser för partiets självbild.

– En stor interndebatt kommer att välla fram i partiet. Möjligtvis redan före valet. Nu ligger man på en historiskt låg nivå, och då måste partiet reda ut vad som är fel.

FAKTA: GP/Sifo

GP/Sifos väljarbarometer för juni är gjord mellan perioden 4 juni - 14 juni.

Frågan som ställts är "Vilket parti skulle du rösta på riksdagsvalet om det var val i dag?".

Det handlar om 11 640 intervjuer varav 90 procent är gjorda över telefon och 10 procent är panelintervjuer.

Endast Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraternas förändringar i stöd är statistiskt säkerställda gentemot tidigare mätning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.