I dag börjar tågkaoset – på riktigt

ANNONS
|

Under perioden 20-31 juli avslutas det fem år långa arbetet med att byta ställverksdator vid Göteborg C. Nu ska den sista sträckan på Västra stambanan kopplas in.

Göteborg får därmed ett av världens största signalställverk i fullt bruk.

Under hela perioden kommer tågtrafiken delvis att vara avstängd.

Men det riktiga kaoset hade inte infunnit sig ännu under måndagsmorgonen. Insatta ersättningsbussar med avgång utanför Nils Ericsson Terminalen tog emot resenärer och pendlare i morgontrafiken.

– Det är förvånansvärt lugnt nu, men det kommer kanske i eftermiddag. Jag tror att det kan vara för att det är semester, säger Gabriella Hasslinger, informatör på Västtrafik, som är på plats på Centralstationen.

ANNONS

Några större vilsna folkmassor gick inte att se. De olika tågbolagen har i förväg gått ut med information och efter vårens flera kortare ställverksarbeten kan det finnas en viss rutin, menar Gabriella Hasslinger.

– Jag har jobbat på tidigare ställverksarbeten, och då var det betydligt mer. Folk är nog ganska vana nu efter de tidigare gångerna, säger hon.

Men en och annan resenärer hade missat de ändrade avgångarna. För att resenärer ska vara framme i rätt tid har en del ordinarie tågavgångar tidigarelagts när de nu ersätts av buss.

– Jag skulle ta tåget som gick tjugo i åtta, men nu måste jag ta bussen som går klockan åtta, säger Magnus Johansson på väg till jobbet i Alingsås.

– Och bussen åker inte ens hela vägen fram, de släpper av en i Lerum.

Andra tog det hela med ro.

– Jag rättar mig efter det som är omkring mig och tar det som det kommer, men hade jag haft ett jobb hade jag kanske inte varit så positiv, säger pensionären Lena Hansson.

Trafikverket uppger i ett pressmeddelande att signalställverket är den dator som används för att styra växlar och signaler på järnvägen. Själva datorn byttes ut 2010 och sedan dess har olika sträckor kopplats in successivt.

ANNONS

Det nya ställverket innebär att det blir möjligt att öka kapaciteten på Göteborgs Centralstation och en minskad risk för driftsstörningar, uppger Anders Sundberg, projektledare på Trafikverket.

- Efterfrågan på mer tågtrafik i Göteborg med omnejd är stor och det nya ställverket skapar möjligheter för att öka kapaciteten. Ställverksbytet är en förutsättning för projekt som exempelvis Västlänken och utbyggnaden av Hamnbanan, säger han.

Slutforceringen av ställverksarbetena inleds vid midnatt på måndag och pågår till midnatt den 20 juli. Under tiden är tågtrafiken delvis avstängd och ersätts med buss. Öppningen av trafik sker stegvis allteftersom de olika sträckorna kopplas in.

Enligt Västtrafik påverkas dessa linjer:

Alingsåspendeln. Alla tåg mellan Göteborg C och Lerum är inställda under hela perioden och ersätts av två busslinjer. Den enakör mellan Lerum och Göteborg via Almekärr, Ekebacken och Munkebäcksmotet. Den andra kör mellan Lerum och Partille station viaAlmekärr, Ekebacken,Aspen och Jons väg.Mellan Partille och Göteborg hänvisar Västtrafik till ordinarie kollektivtrafik.

Kinnekulletåget. Från midnatt natten till20 juli till 24 juli kl. 12 är allatåg mellan Herrljungaoch Göteborg Cinställda i båda riktningarna. Buss ersätter mellan Göteborg och Herrljunga station. Bussarna från Göteborg kör vidare till Mariestad för avstigande. Från kl. 12.00 den 24 juli och under resten av perioden är alla tåg mellan Alingsås stationoch Göteborg inställda, och ersätts medbuss.

ANNONS

Västtåg. Från kl. 21:00 den 19 juli till kl. 12.00 den 24 juli är alla tåg mellan Göteborg Coch Vårgårda stationinställdai båda riktningarna och ersätts med buss. Från kl. 12.00 den 24 juli och resten av perioden är alla tåg mellan Göteborg Coch Lerum stationinställda i båda riktningarna, och ersätts med buss.

SJ Regionaltåg, Göteborg–Skövde–Stockholm. Från kl. 21.00 den 19 juli till och med kl. 12.00 den24 juli är tågtrafiken mellan Göteborg C och Vårgårda station inställd i båda riktningarna, och ersätts med buss. Från kl. 12.00 den 24 juli och resten av perioden är tågtrafiken mellan Göteborg C och Alingsås station inställd i båda riktningarna, och ersätts med buss.

SJ snabbtåg, Göteborg-Stockholm. Från kl. 00.00 natten till 20 juli och resten av perioden är antalet snabbtågs avgångar kraftigt reducerade, några tåg omleds annan väg.Se särskild tillfällig tidtabell under perioden.

ANNONS

Alependeln. Kl. 05.00–22.20 på vardagar, samtkl. 07.20-22.20 på lördag och söndag,är tågtrafiken inställd mellan Göteborg C och Gamlestaden station i båda riktningarna. Bussar ersätter på sträckan Nils Ericson Terminalen-Gamlestaden (Waterloogatan). Övrig tidgår tågen som vanligt.

Västtrafik uppmanar alla resenärer att mata in sin resa i den så kallad Reseplaneraren, som är uppdaterad med alla nya tider och avgångar.

Tågen till och från Kungsbacka (Kungsbackapendeln), Borås, Trollhättan/Vänersborg, Uddevalla/Strömstad,Karlstad/Oslo samt Öresundståg påverkas inte av ställverksarbetet.

Utöver slutarbetet med ställverket påverkar just nu två andra spårarbeten tågtrafiken i Västra Götaland.

I Algutsgården norr om Alingsås byggs nya spår som ska göra banan mindre känslig för störningar. Detta arbete inleds kl 21 på och pågår till kl 12 den 24 juli. Arbetet medför att det är stopp i tågtrafiken mellan Alingsås och Vårgårda.

Den 26 juni började Trafikverket byta ut spåren på sträckan Göteborg-Alingsås. Också här handlar det om att öka driftssäkerheten. Arbetet håller på till den 17 augusti kl. 06 och görs på ett av två spår och på olika delar av sträckan under perioden.

ANNONS

Trafiken påverkas mellan Göteborg och bland annat Alingsås, Skövde, Stockholm, Nässjö och Mariestad.

ANNONS