Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Askim gick det snabbt för Morgan Eriksson

Solen gassar från en blå himmel och i väntrummet är det nästan tomt. Morgan Eriksson har haft hög feber i flera dagar och fick en av gårdagens akuttider på Askims vårdcentral.
- Jag ringde i förmiddags, jag tror att det var vid kvart i elva och fick en tid redan kvart i två. Det tycker jag är snabbt, säger Morgan Eriksson.
Han sitter tillsammans med hustrun Ingela i ett i övrigt öde väntrum. Alldeles nyss var han inne i ett av behandlingsrummen och fick kollat sänka, lämna urinprov och göra ett EKG.

Har 40 graders feber
I flera dagar har han haft runt 40 graders feber och nu var det dags att ta reda på varför.
Det är inte första gången som Erikssons är här. De bor i Sisjön och därmed ligger Askims vårdcentral närmast. Och slipper de att åka till akuten på Sahlgrenska är de bara glada. Under snöstormen i vintras satt de på akuten från tidig morgon till sena kvällen. De tröttnade och gick hem.
Tillgängligheten betyder mycket. I semestertider tar tre sjuksköterskor emot 60-70 samtal om dagen på vårdcentralen i Askim.

Störst efterfrågan måndag och tisdag
Många gäller rådgivning, andra nytt recept eller en läkartid. Måndag och tisdag är det störst efterfrågan på akuttider. Just denna torsdag fanns det 22 läkartider att erbjuda.
Ingrid Carlsson, sjuksköterska, tycker att det flyter bra. Hon svarar i telefon, gör en första medicinsk bedömning och erbjuder sedan en tid eller lotsar vidare.
- För att väl kunna ta hand om dem som bor här i Askim hänvisar vi dem som ringer att söka närmaste vårdcentral i första hand. Men är det riktigt akut eller om vi har möjlighet tar vi naturligtvis emot även andra, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.