Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Maria Jörgel Andersson

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hyrorna klara för 72 000 hushåll

Nu är årets hyror klara för allmännyttan i Göteborg. Hyresökningen blir på 1,2 procent för 72 000 hushåll inom Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder och Poseidon.

Årets hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsbolagen drevs för första gången gemensamt av Framtidskoncernen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När förhandlingarna inleddes under hösten yrkade Framtiden på en hyresökning på 3,5 procent vilket Hyresgästföreningen inte accepterade. Parterna stod så pass långt ifrån varandra att det hela fick avgöras av Hyresmarknadskommittén.

Höjs med 1,2 procent

Kommittén har nu beslutat att höjningen ska ligga på 1,2 procent och kommer att gälla från och med 1 januari 2018. Det innebär alltså en retroaktiv höjning för årets första tre månader.

Från Framtidskoncernens sida menar man att höjningen inte är stor nog för att täcka upp för årets kostnadsökningar.

– Vi är nöjda med överenskommelsens innehåll i stort men nivån ligger långt ifrån vårt behov och det vi yrkade på, säger Eva Paulson, hyresmarknadsansvarig Förvaltnings AB Framtiden.

Inte heller Hyresgästföreningen tar emot beskedet med någon större glädje.

– Vi är väl kanske inte överlyckliga kan man inte säga. Man får ju jämföra med resten av landet och då är det ändå lite högt, säger Bengt Svensson, regionordförande för Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Han menar att ökningen inte borde ha legat över en procent.

Hoppas på bättre förhandlingar nästa år

Att inte någon av parterna går iväg med en helt positiv känsla menar Bengt Svensson inte är så konstigt eftersom det fick avgöras i Hyresmarknadskommittén.

– Det är ändå lite ovanligt. Jag tror att det var 5-6 år sedan då Poseidon var där, säger han.

Bengt Svensson säger att han nu hoppas på ett bättre förhandlingsklimat inför nästa år. Även Framtiden påpekar att de vill försöka få till en snabbare och bättre förhandling inför 2019.

– Det är viktigt att det inte drar ut på tiden. Våra hyresgäster ska inte behöva gå i ovisshet, säger Eva Paulson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.