Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Hyresvärden stoppar Claras kunder – utan att sänka hyran

Clara Liljebladhs skobutik på Sahlgrenska går snart under. Regionen har infört besöksförbud på sjukhuset – utan att sänka hyran för butiken som förlorat merparten av kunderna.
Men nu kan en ljusning för Clara vara på väg, då Västfastigheter just nu undersöker möjligheter till hyreslättnader.

Sedan 2013 har Clara Liljebladh ensam drivit Skobutiken på Sahlgrenska. Butiken säljer bland annat arbetsskor för sjukvårdspersonal, stödstrumpor och underkläder i bambu.

– Många äldre har problem med sina fötter och tycker det är svårt att hitta skor. Då kommer de till mig, säger Clara Liljebladh.

LÄS MER: Här får företag sänkt hyra under coronakrisen – bostadsföreningar stöttar

Men nu har det blivit nästan tvärstopp i försäljningen. Regionen har infört hårda restriktioner på Sahlgrenska i och med coronapandemin.

– Det blev väldigt abrupt. Allmänheten får inte komma in och i utskicket stod det specifikt att det inte var tillåtet att enbart ha ett ärende till Skobutiken.

Bara skorna säljer

Clara Liljebladh tror att hon förlorat ungefär två tredjedelar av försäljningen. Det enda som går åt är de klassiska jobbskorna för sjukhuspersonal.

– De håller på att ta slut, för det har såklart blivit stopp hos leverantören också.

Hyresvärd är regionala Västfastigheter. De har meddelat att stängningen av sjukhuset är förlängd augusti ut. Den enda kompensationen för hyresgästerna hittills är att de blivit erbjudna att skjuta på hyresinbetalningen till hösten. Det är inget alternativ för Clara Liljebladh.

– Redan nu kan jag inte betala mina leverantörer och hyran är en stor utgift. Finns inte pengarna nu så finns de inte sen. Jag förstår inte hur det skulle gå till.

Kan få halverad hyra

Nu kan dock en hyreslättnad vara på gång. Regeringen har infört ett tillfälligt stöd som gör att exempelvis butiker, restauranger och hotell kan få hjälp med hyran under coronapandemin. Om hyresvärden sänker hyran med 50 procent kan de få ersättning för halva beloppet.

LÄS MER: Göteborgs bostadsbolag sänker inte hyran under coronakrisen

Västfastigheter har ännu inte kommit fram till om de ska sänka hyrorna och söka stöd.

– Vi kollar på det just nu. Västfastigheter tar fram ett underlag och sedan är det upp till fastighetsnämnden att bestämma hur vi ska göra, säger fastighetschefen Fredrik Sundaeus.

Västfastigheters kommunikationschef Charlotta Moberger bekräftar att det kommer bli någon form av hyreslättnader men det är oklart vilka. Den 20 maj ska regionens fastighetsnämnd diskutera frågan. Om de tar del av regeringens stöd kan hyreslättnaderna gälla från den 1 april till den 30 juni 2020.

Försöker hålla ut

Tills dess svävar Clara Liljebladh och de andra hyresgästerna i ovisshet. Just nu har Clara Liljebladh korttidspermitterat sig själv för att få in lite pengar som går till att betala skulder. Någon lön får hon inte ut och när hon är permitterad är butiken stängd, vilket innebär att försäljningen minskar ytterligare.

– Det känns väldigt frustrerande. Jag känner att jag inte kan påverka min situation.

Hur länge kan du hålla ut?

– Ja, du. Jag försöker förhala vissa betalningar till leverantörer, men om jag inte får någon hjälp så kommer det gå ganska fort.

Hon hoppas att Västfastigheter söker stödet och sänker hyrorna tillfälligt.

– Hyran är en stor fast kostnad så självklart skulle det underlätta för mig. Men försäljningen störtdök redan i mars så det går inte att säga 'jättebra, då är allting löst'.

LÄS MER: Generella hyressänkningar en dålig idé

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.