Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Hyresgästföreningen planerar för protester

Hyresgästföreningen vill stoppa ombildningarna i stadens utanförskapsområden. Striden är redan igång, enligt Kristofer Lundberg, ordförande i Hyresgästföreningen i Västra Sverige.
– Vi kommer givetvis göra allt vi kan för att organisera hyresgästerna i alla områden mot ombildningarna.

Nu har det kommunala bostadsbolaget AB Framtidens styrelse klubbat planen för ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter i stadens utanförskapsområden.

Kristofer Lundberg, ordförande för Hyresgästföreningen i Västra Sverige, säger att föreningen inte har något emot att det byggs nya bostadsrätter, men vänder sig emot ombildningar i befintligt bestånd där de billiga hyresrätterna finns.

– Det är synd att billiga hyresrätter försvinner till förmån för dyr nyproduktion som en majoritet av göteborgarna inte har råd att efterfråga, säger han.

Varför ska inte människor i de här områdena få möjlighet att köpa sin bostad?

– Det här är inga lägenheter som reas ut, men ombildar du lägenheter försvinner de hyreslägenheter som är störst efterfrågan på, de billiga lägenheterna, till förmån för lägenheter en stor del inte har möjlighet att efterfråga.

Han säger att konsekvensen blir en allt djupare bostadsojämlikhet.

– För den bostadskris och den bostadsbrist vi ser idag är framförallt hos låginkomsttagare, medan de med ekonomiska resurser inte har någon kris, för de kan köpa sig förbi.

"Redan påbörjat striden"

Kristofer Lundberg tror att det kommer bli svårt att driva igenom ombildningarna och säger att protesterna tidigare har blivit stora när förslag har lagts fram.

– Det var två stora demonstrationer utanför budgetfullmäktige, de största i sitt slag på flera år, vilket visar vilket motstånd det finns mot ombildningarna.

Han säger att Hyresgästföreningen kommer att göra sitt bästa för att hjälpa hyresgästerna och informera boenden i berörda områden om att det faktiskt går att säga nej. De kommer också organisera ett påtryckningsmedel mot kommunen.

– Vi har redan förberett för att 2020 kommer bli ett år av stora protester i bostadsfrågan. Vi har följt det här och haft på känn att det är på gång. Vi har redan påbörjat den striden från vårt håll, säger Kristofer Lundberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.