Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hyresgäst får tillbaka sexsiffrigt belopp

En man flyttade till Göteborg för att arbeta och fick hjälp med att hitta boende. Nu har hyresnämnden beslutat att han ska få 100 000 kronor tillbaka efter att hyresvärden tagit ut för hög hyra under två års tid.

Tidningen Hem & Hyra var först med att rapportera om hyresnämndens beslut, som markerar slutet på en hyresgäst historia med en andrahandslägenhet som denne fick tillgång till våren 2018.

Mannen hade då flyttat till Göteborg från Storbritannien för att arbeta och fick hjälp av sin arbetsgivare, via ett annat bolag som hjälper nyanställda, med att hitta boende.

– Jag hade ingen anledning att tro att något var fel. Allt var nytt för mig i Sverige, jag hade som hastigast försökt sätta mig in i bostadsmarknaden och förstått att det var väldigt svårt att få tag i en lägenhet, samt att hyrorna var väldigt höga. Så jag reagerade inte nämnvärt på hyran till en början. Jag var tvungen att ha någonstans att bo som fungerade för mig, och accepterade det erbjudande jag fick, säger hyresgästen, som bett om att få vara anonym, till Hem & Hyra.

LÄS MER: Somnade i duschen efter julfest – två våningar översvämmades

Förstod att hyran var hög

Hyresgästen berättar att han fick hyra en möblerad lägenhet i centrala Göteborg. Det fanns också ett rum i bostaden som var låst och otillgängligt för honom.

Efter att ha lärt känna staden förstod mannen att hans hyra var högre än vanligt och när han försökte kontakta hyresvärden så fick han beskedet att han skulle ta upp eventuella frågor med sin arbetsgivare.

I slutet av 2020 sades kontraktet upp då lägenheten skulle renoveras. Det var först då som mannen kontaktade Hyresgästföreningen för rådgivning.

Kontraktet som mannen skrev på var till en början tidsbegränsat till ett år med tillägget att det skulle löpa vidare om det inte sades upp. Det i kombination med att ingen annan var skriven på lägenheten – förstahandshyresgästen var densamma som hyresvärden – ledde till att Hyresgästföreningen tog fallet vidare till hyresnämnden.

Jurist: ”Översteg förhandlad hyra”

Hem & Hyra har även varit i kontakt med den jurist från Hyresgästföreningen som företrädde hyresgästen i ärendet.

– Vi ansåg att hyresgästen skulle ses som förstahandshyresgäst, och att värden därför skulle betala tillbaka den hyra som översteg förhandlad hyra, säger Cassandra Cramér, jurist på Hyresgästföreningen.

Efter förhandlingar mellan parterna så kom man överens om en förlikning på 100 000 kronor, en summa som värden ska betala tillbaka för två års överhyra.

– Det här är ett skamligt utnyttjande av människor som kommer hit och inte känner till hur bostadsmarknaden fungerar, säger hyresgästen till Hem & Hyra.

LÄS MER: Svidande kritik mot Göteborgs hyresvärdar: "Försöker komma undan lägenhetsvisningar"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.