Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Över 72 000 lägenhetsinnehavare i Göteborg väntar på besked om hyran. Bild: MANS LANGHJELM
Över 72 000 lägenhetsinnehavare i Göteborg väntar på besked om hyran. Bild: MANS LANGHJELM

Hyresförhandlingarna för allmännyttan har strandat

Hyresgästföreningen nobbar Framtidenkoncernens bud på 2,9 procent hyreshöjning. Bostadsföretaget vill storsatsa på trygga stadsdelar.

Hyresförhandlingarna mellan Framtidenkoncernen och Hyresgästföreningen har strandat helt, och hänskjuts nu till Hyresmarknadskommittén, som kan komma med ett beslut i slutet på januari 2018.

Framtidenkoncernen hade hoppats på att förhandlingarna skulle ha varit klara innan årsskiftet. Så blir nu inte fallet.

– Det är tråkigt, men nu ser det ut så här. Vi står väldigt långt ifrån varandra, och vi har valt att förhandla koncerngemensamt den här gången, säger Ann Törnblom, kommunikationschef på Framtidenkoncernen.

180 kronor mer i månaden

Bostadsföretagets krav på hyreshöjningar ligger på 2,9 procent, medan Hyresgästföreningens motbud är på 0,7 procent.

Den hyreshöjning som Framtidskoncernen vill se motsvarar 180 kronor i månaden i snitt för en trea på 75 kvadratmeter, och som har en månadshyra på 6 200 kronor.

Framtidenkoncernen vill storsatsa på trygghetsvärdar.. Bild: MANS LANGHJELM
Framtidenkoncernen vill storsatsa på trygghetsvärdar.. Bild: MANS LANGHJELM

Skälen till hyreshöjningen är flera, enligt Framtidenkoncernen. Dels har hyreshöjningarna varit låga under flera års tid, och dels vill man göra en stor satsning på trygghetsskapande insatser i de utsatta stadsdelarna.

– Det är först och främst driftskostnader, men vi har också ett stort ansvar för de utsatta områdena, och det handlar inte bara om de sociala bitarna, utan också att skapa trygghet mellan husen. Det är viktigt för oss att våra hyresgäster är trygga där de bor, och det kommer att innebära en ökad kostnad för de områdena, säger Ann Törnblom.

Rekryterar trygghetsvärdar

Framtidenkoncernen håller just nu på och rekryterar ytterligare 42 trygghetsvärdar som ska finnas på plats under kvällstid i områden som Gårdsten, Bergsjön, Hjällbo, Lövgärdet, Hammarkullen, Biskopsgården och Tynnered.

– I Gårdsten har det funnits trygghetsvärdar sedan 2002, nu inför vi det i alla utsatta områden, och det innebär att driftskostnaderna ökar, säger hon.

Under tidigare års förhandlingar har Hyresgästföreningen varit tydliga med att det inte är rimligt med höga höjningar samtidigt som det är minusränta och låga kapitalkostnader.

– Jag håller med om att räntan är låg, men samtidigt är vi inne i en högkonjunktur, och vi har väldigt höga kostnader för de renoveringar vi gör i dag, säger Ann Törnblom.

GP har inte lyckats komma i kontakt med ansvariga på Hyresgästföreningen för kommentar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.