Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En man hyrde ut sin lägenhet 192 gånger och tog ut femfaldig dygnshyra jämfört med vad han själv betalade. Nu har han blivit av med sitt hyreskontrakt och värden har fått stöd i både hyresnämnden och hovrätten. Bild: Gorm Kallestad
En man hyrde ut sin lägenhet 192 gånger och tog ut femfaldig dygnshyra jämfört med vad han själv betalade. Nu har han blivit av med sitt hyreskontrakt och värden har fått stöd i både hyresnämnden och hovrätten. Bild: Gorm Kallestad

Hyrde ut via Airbnb och vräktes – hovrätten slår fast beslutet

192 gånger hyrde mannen ut sin lägenhet till en dygnshyra fem gånger så hög som sin egen. Nu har hans hyresvärd fått rätt att säga upp hans kontrakt, det rapporterar Hem & hyra.

Den 1 oktober kom en skärpning i lagen som säger att om en för hög hyra tas ut, vid den här typen av uthyrning, så ska hyresgästen kunna förlora sitt kontrakt. Nu skriver Hem och hyra att en Airbnb-uthyrare för första gången polisanmälts med hänvisning till de hårdare reglerna.

Uthyraren Castellum polisanmälde mannen och sa upp hans kontrakt efter att han ska ha hyrt ut sin lägenhet 192 gånger till en hyra som motsvarade fem gånger så mycket som han själv betalade.

”Prejudicerande” fall

Göteborgs hyresnämnd har redan gett fastighetsbolaget rätt och nu gör Svea hovrätt samma bedömning. Castellums affärsområdeschef Hans-Emil Lundquist säger till tidningen att mannen redan flyttat ut ur lägenheten och att de väntar på svar om den brottsutredning som pågått parallellt – och kan sluta med fängelse – med processen i hyresnämnden och hovrätten.

– Vi har inte fått någon återkoppling av polisen än, antagligen har de också väntat på hovrättens beslut. Därför avvaktar vi i nuläget. Men sedan kommer vi att förhöra oss om hur man ser på sådant här från polisens håll. Det har ju en prejudicerande karaktär och därför är det intressant i vår värld, säger Hans-Emil Lundquist till Hem & hyra.

Mannen menar bland annat att det inte går att bevisa att han lagt upp annonsen och att det är hans lägenhet som syns på uthyrningsbilderna.

LÄS MER: Kvinna vräks från lägenhet på grund av våldsam ex-partner

LÄS MER: Deras kvarter i Hjällbo kan ombildas till bostadsrätter

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.