Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hyrde dyra maskiner - sålde dem på Blocket

Härvan av bedrägerier där hyrda maskiner sålts på begagnatmarknaden växer. Två män från Göteborg står nu åtalade för ett stort antal brott.

De två männen, den ene i 35-årsåldern och den andre i 55-årsåldern, ertappades i mitten av juni när de försökte sälja en släpvagnslift som de annonserat ut på Blocket. Liften hade de hyrt hos ett företag i Värmland. Men några planer på att lämna tillbaka den hade de alltså inte.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Männen transporterade i stället maskinen till en lokal vid Marieholm i Göteborg. När en spekulant som sett annonsen hörde av sig stämde de träff på en parkeringsplats nära lokalen. Där visade de upp liften som är värd omkring 265 000 kronor, men som köparen kunde få för 100 000 kronor om det blev affär.

- Köparen var lite vaken här. När männen demonstrerade liften såg han bortrivna dekaler från en känd uthyrare. Han lyckades gå undan och ringa ett samtal, säger kammaråklagare James von Reis.

Köparen ringde upp hyrföretaget som genast bekräftade att det var deras lift. Polisen kontaktades och de två männen kunde uppehållas på platsen tillräckligt länge för att patrullerna skulle hinna fram. De båda greps på bar gärning.

- När det sedan gjordes husrannsakan visade det sig att de här två pysslat med flera liknande bedrägerier, säger James von Reis.

Det första åtalet mot de två männen lämnades in i fredags och i tisdags lades ytterligare fem åtalspunkter till. Det handlar om försäljning av hyrmaskiner men även om bluffaffärer där de fått köpare att betala pengar i förskott utan att sedan få det de köpt.

I de olika bluffaffärerna har ett antal konton används. Några av dem tillhör okända personer.

- De är säkert inte ensamma i det här. Det finns säkert fler gärningsmän, säger James von Reis.

Värdet på de maskiner som männen hyrt och sedan antingen sålt eller försökt sälja uppgår till minst en miljon kronor. Utöver kan de ha lurat till sig stora summor genom förskottsbetalningar i bluffaffärerna.

Männen står åtalade för bland annat grovt bedrägeri och penninghäleri. De erkänner enligt åklagaren en del omständigheter men nekar till att de ska ha gjort något brottsligt.

Rättegången mot de två männen startar på måndag i nästa vecka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.