Hyran för 28 kvadrat: 4 800 kronor

ANNONS
|

Golven utanför de turkosgröna ytterdörrarna är täckta av skyddspapp. Bakom dörrarna ligger byggdamm på lister och köksbänkar. I en 28 kvadratmeter stor enrummare saknas fortfarande spis och kylskåp. En sovalkov skiljs från kokvrån av en skjutdörr. Lägen-heten är fräsch och funktionell men utan särskilda excesser. Den 1 oktober är det dags för studenter att flytta in i denna och de 93 andra lägenheterna i samma hus.

Men de får betala för det. Närmare bestämt mer än halva inkomsten för den som tänkt gå runt på enbart studiemedel från CSN. 28 kvadratmeter på Gibraltargatan kostar 4 800 kronor i månaden. Samma hyra tas ut även för mindre lägenheter, på 24 kvadrat.

ANNONS

–I förhållande till andra nyproduktioner i Göteborg är det en mycket rimlig hyra. Vi ligger definitivt bland de lägsta hyrorna i Göteborg, säger Magnus Bonander, fastighetschef för SGS Studentbostäder.

Magnus Bonander är nöjd med hyresnivåerna på Gibraltargatan, dock medger han att det kan vara mycket pengar för en student.

–Jämfört med den disponibla inkomsten som en student har är det hål i huvet att lägga en så stor del på hyra. Man måste jobba vid sidan av eller få bidrag hemifrån för att klara det, så är det ju. Men det har mer att göra med att studiemedlen är för låga tycker jag.

Det är högt tryck på studentlägenheter i Göteborg. Gibraltargatan är en av få nyproduktioner som gjorts de senaste åren och kön till lägen-heterna har varit lång. Många studenter köar till de nya lägenheterna för att det inte finns andra alternativ.

–Men det finns också en stor efterfrågan på fina lägenheter, säger Magnus Bonander och fortsätter:

–Studentpopulationen är en ganska heterogen grupp. Vissa vill bo så billigt som möjligt och för dem finns enkelrum att hyra för 2 500 kronor i månaden. Men det finns också de som prioriterar sitt boende högt och som är beredda att lägga mycket pengar på boendet under de få år de studerar.

ANNONS

Men vad sänder det för signaler att den nyproduktion som faktiskt görs är ”fina lägenheter”, som du kallar dem?

–Det visar bara att det är dyrt att bygga nytt, säger Magnus Bonander.

Att som student behöva extra inkomster vid sidan av för att ha råd med hyran är inte hållbart, menar Göteborgs förenade studentkårer, GFS.

–Det är en situation som definitivt inte är bra. Det är fortfarande så att heltidsstudier ska vara jämförbart med heltidsarbete och det finns studier där man inte hinner jobba extra alls, säger Linus Månsson, ordförande för GFS.

Linus Månsson tycker liksom SGS att problemet framför allt ligger i att studiemedlen inte utvecklas tillräckligt.

–Studiemedlen från CSN behöver bli större, som det är nu fungerar det inte, säger han.

Gibraltar

SGS Studentbostäders område Gibraltar består av 94 nya lägenheter – ettor, tvåor och treor – i det som tidigare var Matematiskt centrums lokaler på Gibraltargatan i Johanneberg. Projektet skulle ha varit klart för flera år sedan men har försenats av överklaganden. Lägenheterna är 24–63 kvadratmeter. Hyrorna är 4 800– 8 900 kronor/månad.

Källa: SGS Studentbostäder

Studentens ekonomi

En student som får bidrag och tar fullt lån från CSN får ut 9 024 kr per månad.

ANNONS

En genomsnittlig Göteborgs- student har utgifter på upp till 10 300 kronor per månad.

I Göteborg uppger var fjärde student att den nätt och jämnt klarar sina boendekostnader.

Källor: Göteborgs förenade studentkårer och Hyresgästföreningen

En student som får bidrag och tar fullt lån från CSN får ut 9 024 kr per månad.

En genomsnittlig Göteborgs- student har utgifter på upp till 10 300 kronor per månad.

I Göteborg uppger var fjärde student att den nätt och jämnt klarar sina boendekostnader.

Källor: Göteborgs förenade studentkårer och Hyresgästföreningen

ANNONS