Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hvitfeldtska vill ta över Göteborgs Lucia

Hvitfeldtska gymnasiet är redo att ta över Göteborgs Lucia.  – Vi ser oss redan i stort sett som Göteborgs Lucia, skriver Camilla Liljeroth, rektorn för skolans musikprogram i ett mejl.

Många orter har tvingats avskaffa sina officiella lussetåg på grund av att för få kandidater anmäler sig för att bli Lucia. Av Göteborgs kranskommuner är det bara fyra av 12 som har lyckats få ihop en officiell Lucia i år, varav två kommuner använder sig av traditionell fototävling, Ale och Alingsås. Göteborg är också utan egen Lucia sedan Göteborgs-Posten släppte ansvaret förra året. 

GP:s artiklar i söndags har väckt reaktioner bland läsarna, både för och emot Lucia. Så här skrev Camilla Liljeroth, rektor för bland annat musikprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet, i ett mejl till GP på söndagen.

"/.../jag tycker det är oerhört tråkigt om en sådan gammal tradition går i graven. /.../Vi ser oss i stort sett redan som Göteborgs Lucia och kan absolut tänka oss att ta över traditionen och se till att den lever vidare." 

Varför är det viktigt att Göteborg har en officiell Lucia?
– För att det är så oerhört tråkigt att fler och fler traditionerna försvinner. Vår skola är 350 år gammal och vårt motto är tradition och förnyelse, så vi kanske har svårt att släppa taget men det vore verkligen tråkigt om Lucia försvann, säger Camilla Liljeroth.

Varför just Hvitfeldtska?
– Vi har 200 musikelever här och är den största kommunala musikskolan i Göteborg. Så självklart skulle det vara vi.

Tanken är i så fall att uttagningen skulle ske på samma sätt som i dag, via lottning bland de elever som vill vara Lucia.

– Att rösta på foton var en självklarhet när jag var ung men är det inte längre. Det är verkligen ett gammaldags förfarande i dag, säger hon.

Förra året medverkade Hvitfeldtska gymnasiet i samband med lussefirandet i SVT. Nu återstår kontakter med representanter för kommunen och andra eventuella samarbetspartners.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.