Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den misstänke för HVB-mordet hade stora psykiska problem.

HVB-mordet: Larmrapporter - gång på gång

Den unge man som åtalats för mordet på Alexandra Mezher mådde psykiskt mycket dåligt. Han hade – enligt yttrande i utredningen – flera gånger försökt att ta sitt eget liv.

Ynglingen, som uppgetts vara född i oktober 2000, bodde på det HVB-hem i Mölndal där 22-åriga Alexandra var anställd.
Kopplat till förundersökningen finns ett långt utlåtande från IFO (Individ- och familjeomsorgen) inom stadsdelen Västra Hisingen.

Det är en dramatisk kronologisk berättelse och samtidigt en beskrivning av en ung människa i ett ytterst akut sjukdomstillstånd.
Den misstänkte anlände till Sverige som ett ensamkommande flyktingbarn under förra sommaren.
Han har hävdat att båda föräldrarna är avlidna, och att det var en farbror som hjälpte honom att fly från den forna hemlandet.
Den unge mannen hamnade först på ett asylboende, men hämtades efter en vecka av en kusin. Hemma hos släktingen och dennes familj blev han sedermera jourplacerad.
Den ensamkommande killen skrevs in på en skola i Biskopsgården, men avvek nästan direkt. Enligt egen utsago eftersom han inte ville att lärare och klasskamrater skulle få veta att han var psykiskt sjuk.

Under hösten slog jourfamiljen larm, gång på gång på gång:

 • 20 oktober hade den unge mannen försökt skada sig själv svårt och fått tid för behandling inom BUP (Barn och ungdomspsykiatrin).
 • 22 oktober tog han inte längre sina mediciner, hade kraftiga mardrömmar och tryckte en kniv mot sitt bröst.
 • 13 november, efter ett besök på BUP, uttryckte ynglingen en önskan att skada någon annan.
 • 16 november hade den unge mannen under natten dragit fram alla knivar i köket, satt på spisen och försökte elda upp gamla tidningar.
 • 18 november blev han inlagd på BUP-akuten.
 • 11 december ringde jourfamiljen till socialtjänsten och berättade att den unge mannen försökt hänga sig och att han hört mörka röster som frågat ”varför lever du”. Även tidigare självmordsförsök uppdagades då.
 • Senare samma dag ertappades ynglingen på balkongen, där han velat hoppa över räcket. Han ska också ha haft utrustning, som kan användas för att ta livet av sig.
 • 15 december meddelade jourfamiljen att man inte längre orkade. Ett annat hem, Gryning Vård i Örgryte, avböjde placering med motiveringen att den unge mannen hade en alltför allvarlig problematik.
 • 23 december kontaktade socialtjänsten Living Nordic HVB i Mölndal, som accepterade. Behovet av extra personal poängterades.
 • 7 januari uppgav föreståndaren att det var svårt att få den unge mannen att återvända efter besök i sin tidigare jourfamilj.
 • 22 januari, efter ett möte med sin advokat, ringde han till sin före detta jourfamilj och sade att han ville åka tillbaka till sitt hemland. Därefter försvann han. Jourfamiljen och anställda på boendet letade och hittade honom slutligen i en moské.
 • 24 januari larmade jourfamiljen om att den fått vetskap om att ynglingen hade skaffat sig en kniv. Han avväpnades dock, medicinerades och gick därefter och lade sig.
 • 25 januari, vid sextiden på morgonen, mördades Alexandra Mezher, 22.

”NN:s psykiatriska problematik är så omfattande att den innebär stora risker och fara både för honom själv och andra. Han är i behov av långvarig vård”, skriver tjänstemännen inom IFO Barn och unga inom stadsdelen Västra Hisingen.
Ett utdrag ur det inledande polisförhöret med ynglingen:
Vet du vad du är misstänkt för, undrade förhörsledaren.
– Ja, jag förstår.
Kan du berätta vad som hände idag på morgonen?
– Jag har inte mått bra på sistone. Jag tog fram en kniv för att ta mitt liv. Den här personen har försökt hindra mig, tror jag. Jag har huggit henne men jag vet inte när.
Vad är det för sorts mediciner du äter?
– Vet inte vad de heter. Tror att det är något lugnande.
Hur länge har du bott på detta hem?
– Jag vet inte faktiskt.
När gick du upp i morse?
– Vet inte, jag har inte sovit något i natt.
Hur länge har du känt att du vill ta livet av dig själv?
– Som sagt så har jag känt så här i ett år, och tankarna kom tillbaka igår igen. Killarna som jag bor med förhindrade mig från att göra detta.
När var det?
– En gång igår, och en gång i morse när jag gjorde det här.
Var det någon osämja mellan dig och Alexandra?
– Jag ogillar ingen. Detta är på grund av hur jag mår.

Advokat Claes Kennedy, som företräder den mordmisstänkte i den rättegång som startar på onsdag (1 juni), säger:
– Det finns inget motiv i det här fallet. Det min klient minns är att han skulle begå självmord. Det är det han kommer ihåg.
Under polisutredningen har man försökt att få fram den exakta åldern på den åtalade. Enligt hans egna uppgifter ska han vara 15 år, något som man också skriver i stämningsansökan. Migrationsverket värderar honom dock till 18 år.

Hans ålder har betydelse när det kommer till att avgöra vilket straff han kan dömas till vid en rättegång.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.