Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

HVB-hem i Utby kan stängas när staden sparar

Ett hem för barn och ungdomar, som inte kan bo kvar hemma eftersom förhållandena där är för dåliga, kan läggas ned eftersom staden behöver spara pengar.
– Det känns som ett övergrepp mot dem, det är tragiskt. Vi vet att vissa har stora behov. Nu är det risk att de hamnar i en flyttkarusell, säger Christer Olofsson, behandlingspedagog på boendet.

I en ombyggd röd lada i Utby bor just nu fem flickor och en pojke i grundskoleåldern, som alla är omhändertagna av socialtjänsten eftersom de inte kan bo kvar hos sina familjer på grund av förhållandet i hemmet.

Så för ett par veckor sedan nåddes personalen av informationen: HVB-hemmet Triton kan komma att stängas igen. Barnen kan tvingas att flytta.

LÄS MER: I februari kan beslutet att lägga ned HVB-hemmet tas

Östra Göteborgs stadsdelsförvaltning tittar på vilka besparingar som kan göras när stadsdelen, liksom andra förvaltningar staden över, ska spara för att anpassa sig till alliansens budget för 2020.

En av åtgärderna som diskuteras är att lägga ned HVB-hemmet.

– Det känns hemskt. Det är ju utsatta barn som kan få problem. De har olika behov och de behoven kommer man inte kunna ta hänsyn till nu eftersom det här går så snabbt, säger Christer Olofsson.

Han är en av sju behandlingspedagoger på boendet och beskriver det som en "rätt härlig storfamilj" som kommit varandra nära, även om det bitvis också är tufft, eftersom barnen och ungdomarna har haft det stökigt.

Det känns som ett övergrepp mot dem, det är tragiskt.

Alla barn på Triton kommer från närområdena. De kan gå kvar i skolan, och fortsätta umgås med sina kompisar.

– Det blir ofta en trygghet när allt annat stormar, säger Christer Olofsson.

"Blir rena helvetet"

Triton är ett mellanboende. Här bor barnen från att socialtjänsten lyfter bort dem från föräldrarna, tills de får komma till ett familjehem. Normalt bor barnen här mellan tre och sex månader, enligt Christer Olofsson.

– Men nu har vi ungdomar som har varit här i över ett år. Det är stor brist på familjehem. Man tar sig för pannan att de väljer att göra detta just nu, när det inte finns några andra alternativ. Det är helt galet.

Det blir rena helvetet för dem.

GP har tidigare rapporterat om bristen på familjehem i staden. I Östra Göteborg stod 47 barn, som placerats tillfälligt på jourhem, hos släktingar eller på HVB-hem i kö till ett permanent familjehem i slutet av oktober.

Christer Olofsson berättar att även barnen på Triton står i kö och att personalen har dagliga samtal med socialtjänsten som letar och inte hittar något hem åt barnen.

– Det innebär att våra barn kommer få akutlösningar, och troligtvis kommer de bli omplacerade flera gånger. Det blir rena helvetet för dem.

LÄS MER: Över 130 barn står i kö för familjehem i Göteborg

Vissa av barnen är inne i processer som de har väntat länge på som nu kan behöva pausa eller avbrytas. Det kan handla om utredningar, traumabehandling och psykologsamtal, enligt Christer Olofsson.

Kan bli sista julen

Istället för att spara pengar tror Christer Olofsson att kostnaderna istället riskerar att öka om hemmet läggs ned, eftersom staden betalar för lokalen och att personalen kostar tills de har bytt jobb, slutat eller blivit omplacerade, samtidigt som det är brist på familjehem för barnen att flyttas till.

– Det kan börja svaja för de här barnen, så att de kan få sammanbrott i snabbplacerade familjehem. Skulle det gå så illa att det blir placering på institutioner ökar kostnaderna ännu mer, säger han och fortsätter:

– Det är liksom självklart att vi måste satsa på utsatta barn och ungdomar och istället gör vi tvärtom.

Nu lyser adventsljusstakarna i fönstren, men den här julen kan bli den sista som firas på Triton. Bild: Meli Petersson Ellafi
Nu lyser adventsljusstakarna i fönstren, men den här julen kan bli den sista som firas på Triton. Bild: Meli Petersson Ellafi

Förslaget är ännu inte färdigt, och när och om ärendet hamnar på politikernas bord är inte bestämt. Men personalen på boendet har redan informerats och Christer Olofsson berättar att staden är i färd att leta efter nya platser åt barnen och han tror att hemmet i slutändan kommer att stängas ned.

– Det här är planerat att komma upp på nämnden i februari. Sedan kan ju saker tillstöta, säger Gitte Caous, stadsdelsdirektör i Östra Göteborg.

Den här julen kan bli den sista som firas på Triton, konstaterar Christer Olofsson.

– Det känns illa att det sker nu, i jultid. Det är barn som har haft skit-jular och så kommer detta nu. Vi ska försöka göra en så bra jul vi någonsin kan för dem.

LÄS MER: De lånar upp bibliotekets böcker i protest

Fakta: Besparingsförslagen

Just nu ser stadens förvaltningar över hur vilka besparingar som kan göras för att anpassa verksamheten till 2020 års budget. Här är några av förslagen som politikerna ska ta ställning till:

Risk för neddragningar av kultursommarjobben och spelningar på äldreboenden: Speldags. Bokbussarna riskerar nedskärningar.

Nedläggning av de bemannade parklekarna. Dock blir parkleken i Hammarkullen kvar eftersom det är Bostadsbolaget som finansierar den.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.