Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Husvagnar i brand i migrantläger

Tre husvagnar totalförstördes på lördagsmorgonen i en brand i västra Göteborg. Strax innan branden misshandlades två EU-migranter på samma plats av en okänd man.

En husvagn och ett större tält är allt som står kvar nära Sjöbergens koloniområde i närheten av Sandarna i Göteborg.

Bredvid ligger tre förkolnade husvagnskroppar. Området är avspärrat och polisen har tekniker på plats som undersöker den brand som i nuläget rubriceras som grov mordbrand.

Larmet inkom till polisen strax efter klockan 03.00 natten till lördagen. Enligt polisen tillhör husvagnarna en grupp på elva EU-migranter.

Läs också: Sovande tiggare beskjutna i Boden

En av migranterna har uppgett till polisen att händelsen började med att en okänd man i 30-årsåldern högg med ett vasst föremål – som liknade en machete – genom tältduken.

- Mannen ska också ha hällt någon form av vätska på tältet, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

En kvinna som var inne i tältet fick skärskador på ena handen av huggen. Hon skrek av smärta och väckte övriga boende på platsen.

När en av männen kom ut ur sin husvagn blev han slagen i huvudet av den okände mannen, förmodligen med en hammare eller en batong.

Innan den okände mannen sprang från platsen tände han eld på de fyra husvagnarna, tre av dem totalförstördes.

Enligt migranterna var mannen kraftigt byggd, hade på sig mörka kläder och bar på en ryggsäck.

Polisen har under lördagen hittat en ryggsäck och en hammare som förmodas tillhöra mannen. I ryggsäcken gjorde polisen ytterligare ett fynd.

Fynden kan i nuläget inte knytas till någon enskild person, men polisen hoppas kunna hitta någon form av DNA-spår eller fingeravtryck i den tekniska undersökningen.

- Vi har ett föremål som jag hoppas ska leda oss framåt i utredningen, mer vill jag inte berätta mer om det, säger Thomas Fuxborg till TT.

De påträffade föremålen ska sändas till NFC, Nationellt forensiskt center, i Linköping där de ska undersökas.

Geografin vid lägret och de fynd som gjorts tyder på att attacken ska ha varit planerad.

- Platsen ligger så till att man måste ta sig dit till fots. Eftersom gärningsmannen haft med sig ryggsäck, vapen och vätska tyder allt på att han planerat att göra den här attacken, säger Thomas Fuxborg.

Ingen av de skadade EU-migranterna har behövt uppsöka sjukhus.

Vid lunchtid på lördagen har polisen ännu inte gripit någon gärningsman. Den nattliga attacken rubriceras som grov mordbrand samt två fall av grov misshandel.

Samtliga EU-migranter som befann sig i husvagnarna har varit hos polisen och lämnat vittnesuppgifter.

Enligt en förbipasserande man ska tältlägret ha upprättas för sju månader sedan.

De elva EU-migranterna har enligt Cecilia Hielte – förste socialsekreterare på socialjouren – varit i kontakt med Göteborgs stadsmission under dagen, som har kunnat garantera husrum fram till åtminstone måndag.

Enligt Thomas Fuxborg är attacken den grövsta som genomförts på EU-migranter i Västra Götaland.

– Jag känner inte till någon värre än den här.

Nattens attack kommer inte att resultera i några åtgärder från polisens sida vad gäller att höja bevakningen vid andra migrantläger i Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.