Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hans-Olof Nilsson har byggt ett klimatsmart hus och är helt självförsörjande på el.

Huset som som inte behöver någon el

I Agnesberg står ett hus som skiljer sig från andra. Villan är helt självförsörjande på el. Det finns inte ens en elkabel indragen till huset.

För någon dag sedan var energiminister Ibrahim Baylan (S) på studiebesök och var mycket intresserad av det klimatsmarta huset i Agnesberg i Angered. Och fler än energiministern är nyfikna. Sedan juni har Hans-Olof Nilsson haft över 250 besök, allt från privatpersoner till företag, som vill veta mer och hur det går till när solen driver ett helt hus.

- Det är kul när intresset är så stort. Och det är extra roligt när andra kan ha nytta av mina erfarenheter, säger han.

Hans-Olof Nilsson började bygget 2012 och nu är det nästan helt klart. Det som är mest speciellt med huset är att det är självförsörjande på el.

- På takets söderläge har jag satt solceller och på fasaderna mot syd och väst finns solfångare. Taket har också solpaneler som ger varmvatten, beskriver Hans Olof Nilsson, konstruktionen.

Solcellerna producerar all el till hushållet och villans uppvärmning. Under de ljusa tiderna på året lagras elöverskottet i batterier som kan försörja huset i fem dygn.

- När batterierna är fulladdade så går överskottselen till att producera vätgas som lagras i en tank, säger Hans-Olof Nilsson.

När det sedan är mörkt ute så producerar solcellerna inte någon el. Då omvandlar en bränslecell vätgasen till el och värme.

Huset har varit dyrt att bygga. Dessutom är elen dubbelt så dyr som vad vanliga konsumenter får betala.

- Elen kostar 2,25 kronor per kW/h men när allt är avskrivet om tio år är energin gratis eftersom solen är fri. Ett hus ska kunna stå i 100 år så det är en bra investering för framtiden, anser Hans-Olof Nilsson.

Han tror också att hans klimatsmarta hus är något som skulle fungera i ett radhusområde.

- En radhuslänga kan ha ett gemensamt energisystem. Alla komponenterna som finns här går att köpa, det är inget som är specialtillverkat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.