Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Hus evakuerades efter misstänkt föremål hittats

Polisens bombgrupp fick åka ut till ett område i Tynnered efter att ett misstänkt föremål hittades på tisdagsförmiddagen. Ett flerfamiljshus evakuerades och polisen utökade avspärrningarna på området.
– Vi misstänker att det är en egentillverkad bomb och att den kan vara skarp, sa Thomas Fuxborg på polisen.

Vid 10:01 kom larmet om ett misstänkt föremål in till polisen. Byggarbetare hade påträffat ett föremål i en byggtunnel, vilket också GT rapporterade om.

– Vi är där och med bombskyddet och arbetar. Vi kan inte avskriva det som ofarligt. Vi misstänker att det är en egentillverkad bomb eller sprängladdning av något slag. Det kan vara skarpt och vi har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse, sa polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Tre ambulanser, räddningstjänst och ambulans var på platsen tillsammans med polisens bombskydd.

Byggnaden som har tre trappuppgångar evakuerades och området runt omkring spärrades av. Tynnereds kyrka öppnades upp för de evakuerade.

Francesca Kjellqvist bor i huset bredvid den avspärrade byggnaden. Hon var på väg till tvättstugan på gården när GP:s reporter på plats träffade henne:

– Jag har frågat räddningstjänsten om det är säkert att tvätta. Och eftersom tvättstugan ligger i en fristående byggnad på gården var det okej att jag gick dit. Det känns tryggt att polis och räddningstjänst är här. Men jag känner mig lite orolig tills jag får reda på vad det är för något, sa hon.

"Förbereder desarmering"

Strax efter klockan 12:00 tog sig räddningstjänst och polis in i en lägenhet på bottenplan, via en balkong, enligt GP:s reporter på plats.

En stund senare rullade räddningstjänsten ut slangar från en av brandbilarna på platsen och kopplade även slangar till en vattenpost på gården.

– Det tyder på att de har en beredskap att göra något med det misstänkta föremålet. Män i skyddskläder och hjälmar går runt på platsen. Nu har de även gått in via ytterligare en balkong, rapporterade GP:s reporter på plats.

Vid 12:30 utökade polisen avspärrningarna vid området.

– Det verkar som att de håller på och förbereder en desarmering, sa GP:s reporter.

Strax innan klockan 13:00 berättade polisen att man skulle säkerställa att området var helt utrymt.

– Området ska vara helt säkrat från personer innan bombskyddet kan agera. De kommer sedan att ta hand om föremålet men på vilket sätt ska jag låta vara osagt, sa han.

Misstänkta föremålet skjutet

Vid 13:00 sköts föremålet av bombskyddet.

– Det gav bra resultat och nu kommer man att undersöka föremålet. Jag vet inte om föremålet sköts nere i krypgrunden eller ute på gården, sa Thomas Fuxborg.

Vid 17-tiden var bomskyddsgruppen klar med sitt arbete på platsen och det misstänkta föremålet var säkrat. Polisens tekniker kommer nu undersöka föremålet på en annan plats.

Enligt polisen är det ännu oklart om föremålet hade kunnat explodera, utan det kommer visa sig när den tekniska undersökningen är klar.

Kommunen erbjuder stöd

Avspärrningarna vid platsen har tagits bort och de boende i fastigheten har kunnat återvända till sina lägenheter. Polisen kommer dock vara kvar på platsen en stund under kvällen för att informera boende. Polisen har även hållit förhör med vittnen på platsen.

En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse är inledd.

Under kvällen meddelade Göteborgs stad att de kommer erbjuda samtalsstöd till boende i de berörda fastigheterna under onsdagen. Personal från kommunen kommer finnas på plats under eftermiddagen och Hyresgästföreningen kommer finnas på plats under hela dagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.