Hur stor koll hade egentligen Säpo?

ANNONS
|

P å polisens hemsida, i lördagens morgonrapport stod det ”Det har varit en normal natt”. Då fanns ett terroristhot mot centrala staden, ett antal personer hade gripits som misstänkta för förberedelse till terrorbrott och en stor inkallad polisstyrka var på väg att inta centrala Göteborg.

Allmänheten hade varnats om bombhot. Men Säpo gjorde bedömningen ”att det inte finns några kopplingar till terrorism”.

Åtta timmar senare förbereder man en massiv insats för att gripa misstänkta terrorister.

På söndagen uppgav polisen att ”situationen kan kvarstå i veckor”. Något senare att faran var över.

ANNONS

En som inte hade en ”normal natt” var den 39-årige man som fick sitt hem stormat av en tungt beväpnad polisstyrka under de svarta morgontimmarna lördagen den 30 oktober.

När jag såg bilderna på den sönderslagna dörren dök minnet av en annan misshandlad ytterdörr upp: dåvarande åklagaren Barbro Jönssons radhusdörr i Trollhättan efter bombdådet mot henne.

Den här gången var det polisen själv som stod för förstörelsen. Detta gjorde man alltså mot en man som skulle hämtas som ”annan person” som det heter. En person som inte själv är misstänkt utan ska förhöras upplysningsvis. Men 39-åringen delgavs misstanke om terrorbrott och skickades hem. Inte förrän han själv begärde advokat uppdagades polisens fatala misstag.

Så fort det handlar om terrorbrott sätts stora krafter i rörelse. Paniken kan lätt sprida sig. Men man vill ogärna att den sprider sig hos de myndigheter som är satta att försvara oss mot dessa brott.

Ser man enbart till statistiken borde vi vara väldigt lugna. Endast en dom, 2005, har fallit sedan terroristlagen infördes 1 juli 2003. I ett andra fall år 2006 ändrade hovrätten och dömde inte efter terroristlagen.

Terrorverksamhet i Sverige är alltså ytterst ovanligt. Och vanliga bombhot brukar inte räknas dit.

ANNONS

Men helgens bombhot var tydligen så omfattande att polisen gick ut med en allmän varning.

I samma stund de beslutat om stora polisstyrkor på stan under lördagen fanns inget annat att göra. Det skulle antagligen orsakat större panik att inte veta varför de fanns där.

Men det finns mycket annat i polisens agerande den här helgen som är desto mer tveksamt.

Vissa tecken tyder på ett hastigt händelseförlopp. Hur stor koll hade egentligen Säpo? På fredagseftermiddagen var det inget terrorhot. Men några timmar senare vimlade det av misstänkta terrorister, däribland en som misstänktes av misstag.

Det finns alltså omständigheter som tyder på att den myndighet som främst ska skydda oss mot terrorbrott, själv inte hade full koll på vad den gjorde.

Någon annan slutsats kan åtminstone inte jag dra.

ANNONS