Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I kväll blir det fest.

Hungerstrejken på Järntorget avbruten

- Migrationsverket har lovat att åter pröva varje enskilt fall, säger Haisam Rahman, forskare vid Göteborgs universitet som har haft en dialog med både de hungerstrejkande och Migrationsverket.

Vid femtiden på tisdagen kom beskedet. De runt 35 hungerstrejkande som sovit i ett tält på Järntorget de senaste 25 nätterna kunde knappt tro sina öron. Migrationsverket har lovat att gå igenom vart och ett av de aktuella fallen och komma med besked inom två månader, det vill säga senast den 12 oktober.

Haisam Rahman är positivt överraskad:

– Det här genombrottet är mer än någon av oss kunnat räkna med. Vi har haft dåligt förtroende för Migrationsverket och hur de över lag fattar sina beslut.

Nu vill han tillsammans med de hungerstrejkande tacka alla som engagerat sig för deras sak.

- Den här delsegern hade aldrig varit möjlig utan folkets stöd. Alla som engagerat sig för vår sak och kommit förbi.

- Det känns ganska okej. Jag kan nästan inte förstå att alla ska få besked, säger Nidal Lulu som hungerstrejkat i 28 dagar och legat på sjukhus med dropp. Nu dansar han glädjestrålande rinmgdans med de andra på .Järntorget.

Palestinierna blir kvar på Järntorget för i kväll blir det fest!

- Alla ska få tårta och mat och vi ska fira med musik, säger Ellen Huttu-Hansson som ingår i stödgruppen Shap, som arrangerade konserten för de hungerstrejkande i torsdags med bland andra José Gonzalez och Jens Lekman.

- Det är en delseger för oss och vår kamp har gett resultat. Det har varit värt varenda timme, säger hon.

Protesterna kommer att fortsätta, men nu med mat. På torsdag i nästa vecka planeras en ny konsert på Järntorget, efter succéspelningen i torsdags med över tusen besökare.

- Vi fortsätter kommer att fortsätta demonstrationen här tills varenda en av de hungerstrejkande fått permanent uppehållstillstånd säger Ellen Huttu-Hansson beslutsamt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.